İdrarımda kan var

45 yaşındayım. Birkaç ay önce, check-up sırasında, idrarımda kan olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine tetkikler yoğunlaştırıldı. Prostat ya da böbrek taşı bulunamadı. Bir doktor, iltihap olabileceğini söyleyerek antibiyotik verdi. Bir yararı olmadı. Benim neyim var? Bu kan nereden geliyor?

A.MERTCAN/KAYSERİ

İDRAR tahlilinde kan bulunması, her zaman için normal dışı bir durumun bulunduğunu düşündürür. Bu çoğu zaman için tehlikesiz olmakla birlikte, zaman zaman da bazı önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle, ayrıntılı tetkikler yaparak, kanamanın kaynağını bulmak gereklidir.

Yapılan tahliller, çekilen ultrasonografi ve röntgenlerden sonra bir bozukluk bulunmadığına göre, daha ileri tetkiklere ihtiyaç var. Örneğin, tıp dilinde sistoskopi olarak adlandırılan tetkikin yapılması gerekli. Bu tetkikte, idrar yolundan sokulan bir aletle dış idrar yolu, prostat bezi ve mesanenin içi gözle görülmek olanağına kavuşuyor. Mesane içinde yer olan küçük oluşumlar, çoğu zaman röntgen tetkikiyle görüntü vermemesine rağmen, bu tetkikte gözle görülmesi mümkün olabiliyor. Eğer bu tetkik de normal olarak bulunursa, iğne biopsisi denilen yöntemle, böbreğe kadar sokulan bir iğneyle, çok küçük bir doku alınır. Bu parçanın mikroskop altında incelenmesiyle böbrek dokusunun yapısı hakkında bilgi sahibi olunur. Bunun yapılmasının yararı, bir süre önce başlamış ama henüz başka belirti vermeyen ber hastalığın, böbreği etkileyip etkilemediğini araştırmaktır.

Böbrek hastalıkları, bazen sinsi bir ilerleyiş gösterir, ancak böbreği tahrip ettikten sonra belirti vermeye başlar. Yıllar sonra kötü bir sürprizle karşılaşmamak için bu aşamada teşhisi kesinleştirmekte yarar var.


Annem rahim kanseri olmuştu


ANNEM rahim kanserinden ölmüştü. Ben şimdi 37 yaşındayım. Bu hastalığın kalıtsal olacağından korkuyorum. Rahim kanseri olup olmadığımı anlamak için smear test ve kan tahlili yapılıyormuş. Bir laboratuvara gidip bunu yaptırsam yeterli olur mu?

Necla YILMAZ

RAHİMDE, rahim ağzı kanseri ile rahim iç çeperinin kanseri olmak üzere farklı kanser türleri bulunabilir. Pap test ya da diğer söylenişiyle smear test, özellikle serviks kanseri açısından duyarlıdır. Endometrium kanserinde ise başarı oranı % 50 civarındadır.

Kanserlerin teşhisi ve takibinde tümör markerleri denilen bazı tahlil yöntemleri kullanılabilmektedir. Ancak bu sonuçları tek başına değerlendirmek bazen yanıltıcı olabilir. Sonuçların diğer teşhis yöntemleriyle doğrulanması gerekir.

Siz, kadın hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olun. Muayene ve ultrason tetkikinin yanı sıra uygun göreceği diğer tetkiklerle de durumunuzu kesin olarak öğrenebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları