Paylaş
Halen 53 yaşında olan eşim 40 yaşında menapoza girdi. O yıllarda şikayetleri nedeniyle ilaç önerilmişti. Bununla adetleri normale döndü. Bir süre sonra tekrar aksamalar başlayınca ilaçlar değiştirildi.
1997 yılı başında, smear testinde şüpheli bir durum görüldüğü için, rahim ağzında kansere çevirme riski olan bir sorun görüldü ve ameliyat edildi. Şimdilerde eşimde kemik erimesi olduğu söylendi. Bizi endişelendiren şey doktorların farklı görüşleri. Bir doktor menapozda kemik erimesinin doğal olduğunu, buna alışması gerektiğini söylerken, bir diğeri ameliyatın gereksiz olduğunu söylüyor. Bir doktor da ameliyat olduğu için, ileride rahim ağzında oluşacak tümörün, artık doğrudan rahim içinde oluşacağını söyledi...
S.Akın/Antalya
Mektubunuzu okuduktan sonra, doktorların açıklamalarını yanlış anladığınızı diledim. Çünkü söylenenlerin gerçekle bir ilgisi yok. Menapoz sonrası kemik yoğunluğunun azalması hızlanır ama bugünkü olanaklarla, bu kadere razı olmayı önermek doğru değil. Osteoporoz tedavisinde kullanılan güçlü ilaçlar var. Kaldı ki eşinizde çok ileri bir durum yok. Bu konuyu bilen bir doktora başvurduğunuz taktirde tedavi olanağına kavuşacaktır.
Geçirdiği rahim ameliyatı ile ilgili olarak söylenenlerde de hata var. Biopsi ile rahim ağzında hücre yozlaşması başladığına göre bunu yerinde bırakmak, kanser oluşmasına bile bile göz yummak demektir. Yapılan ameliyatla rahim ağzındaki sorunlu olan kısım alınmış ve yozlaşan hücreler uzaklaştırılmış olduğu için eşiniz rahim ağzı kanserine yakalanmaktan korumuş demektir. Böyle bir ameliyat geçirdiği için rahim içinde kansere yakalanma riskinin artmış olduğu gibi görüşe de anlam vermek mümkün değil. Rahim ağzı (serviks) ile, rahim iç zarı (endometrium) farklı dokulardır. Bu nedenle bunların kanserleri de birbirinden farklıdır. Rahim ağzında (servikste) oluşacak kanserin burası ameliyat olduğu için rahim iç zarında (endometrium) oluşması hiçbir şekilde söz konusu değildir.
Paylaş