Bulimia Nervosa'yı kısaca ‘‘yediklerinizden kusarak kurtulmak’’ şeklinde tanımlayabiliriz. Hastalığın başlangıç döneminde, hasta kendince çok akıllıca bir yöntem bulduğunu düşünür.
Öyle ya, istediğini dilediğin gibi yiyeceksin, sonra da yediklerini kusup rahatlayacaksın. Bilinçsizce uygulanan bu yöntem, zamanla korkunç bir alışkanlığa dönüşür. üstelik sürekli kusma, vücut sağlığına büyük zarar verir. Hasta, yediklerini çıkarma işini büyük bir gizlilik içinde yapar.
Bulimia nedir?
Bulimia Nervosa, çağımızın hastalıkları arasında genç kızları ve kadınları tehdit eden önemli bir sorundur. Yemeğe aşırı düşkünlük ile şişmanlama korkusunun birleşmesi, bu hastalığı yaratıyor. Sürekli kusma, böbreklere, ve kalbe zarar verdiği gibi vücudun hormon ve mineral dengelerini altüst ediyor. Dişlerde çürüme, kaslarda zayıflama görülüyor.
Nedenleri nelerdir?
Tek neden ileri sürmek yanlış olur. İnce vücutlu olmayı bir tutku haline getirenler ve de ruhsal sorunlarının acısını yiyeceklerden çıkarmak isteyenler kolayca Bulimia tuzağına düşebiliyorlar. Örneğin Prenses Diana, aile içi sorunlarını çözümleyemeyince, iki yılı aşkın bir süre Bulimia hastalığıyla mücadele etmişti. İsveç veliahtı Prenses Victoria da aşk hayatındaki sorunları yemek yiyerek çözmeye çalışırken, Bulimia hastalığı onu da pençesine almıştı
Nasıl tedavi edilir?
Hastalığın tedavisi için öncelikle kişinin hasta olduğunu kabul etmesi ve iyileşmek için her fedakarlığı göze alması gerekiyor. Hasta, durumunu kabullenmedikçe, ona hiç kimse yardımcı olamaz. Bu hastalığın kaynağında ruhsal sorunlar, yaşanmış acı olaylar yattığı için bir psikiyatristten yardım alınmalı. Bu hastalığın en etkili tedavisi psikoterapidir.
Tedavi sonrasında durum...
Bulimia geçirenlerin dış görünüşleri kolay kolay düzelmez. Örneğin karın bölgesinde sık sık şişkinlik baş gösterir. Bunun nedeni de sürekli kusma sonucu vücudun su toplamasıdır. Ayrıca aşırı yemekle genişleyen midenin normal haline dönmesi zordur.
İyileşme süreci ne kadardır?
Durmadan yemek yemek ve her yemekten sonra kusmak, içki ve uyuşturucu alışkanlığından farksızdır. Hasta, kısa sürede yemeye ve kusmaya bağımlı olur. Bağımlılığın giderilmesi ise sanıldığı kadar kolay değildir. Yemek tutkusu, hastada kusma isteğini tetikler. Bu kısır döngüden sıyrılmak zaman alır.
Hastalığın diğer etkileri nelerdir?
Bulimia hastaları genellikle huzursuz, saldırgan ve öfkeli olurlar. Sürekli kusmak zorunda oldukları için de hep yorgun ve bitkindirler. Üstelik yaptıklarından utanırlar ve de bu yüzden sürekli huzursuzdurlar. Bulimia hastalığı vücudun fiziksel ve ruhsal sağlığına büyük zarar verir.