DÜNKÜ yazımda ACE inhibitörü grubundan bir ilaç olan Ramipril etken maddeli Delix ile yapılan çalışmayı anlatmaya başlamıştım. Dün de belirttiğim gibi 5 yıl olarak planlanan çalışma, yararın çok açık olması üzerine 6 ay önce sonlandırılmıştı.
HOPE kod adı verilmiş olan bu çalışmanın sonuçlarının değerlendirilmesinde, ilk amaç olan kalp-damar hastalıklarından ölüm, kalp krizi ve inme geçirme riskinin düşürülmesinin, ilaç kullanan grupta yüzde 22 azalma nedeniyle başarılı sonuç verdiği gösterilmiş oldu.
Ayrıca Ramipril kullanımı ile tüm nedenlere bağlı ölüm oranının % 17, kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye yatma oranının % 16, balon ya da by-pass gibi yöntemlerle damarla müdahale gereğinin % 15, yeni şeker hastalığı görülmesi riskinin de % 30 oranında azaldığı görüldü.
Yeni şeker hastası olma riskinin azalması, şeker hastalarında kalp krizi, inme ya da kalp-damar hastalığından ölme riskinin yüksek olması nedeniyle iki yönden de başarılı bir sonuç olarak değerlendirilmelidir.
Aralarında Ramipril'in de yer aldığı ACE inhibitörü ilaçlar, yüksek tansiyon tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu araştırmada yüksek tansiyonu olmayan kişilerde Delix kullanıldığında tansiyonda önemli bir düşme olmadı. Ayrıca çalışma grubunda başka ilaçlar kullananlara da ilaçlarına devam imkánı verilmişti. Bu sonuçlar, başarılı sonucun tansiyonun dengelenmesine bağlı olmadığını, başka mekanizmalarla yararlı etkiler yarattığını ortaya koyuyor.
Bu çalışmayı genişletmek amaçlı olarak MICRO-HOPE kod adı verilen başka bir çalışma daha yapıldı. Bu çalışmanın amacı, şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonların Ramipril kullanımıyla azaltılabileceğini göstermekti. Bu araştırma, şeker hastalığının böbrekleri hasarlandırdığını gösteren idrardaki mikroalbümin düzeyinin takibiyle, Ramipril kullanılması halinde, böbreklerin korunduğunu gösterdi. Ayrıca şeker hastalarında kalp-damar sorunlarının Ramipril kullanımıyla azaldığı da ortaya konuldu.
HOPE çalışmasının geliştirilmesi amaçlı olarak yapılan bir başka çalışmanın kod adı da SECURE. Damar sertliği olanlarda Ramipril kullanımıyla, damar sertliğinin ilerleme hızında azalma olup olmayacağı araştırılmıştı.
Yarınki yazımda bu çalışmanın sonuçlarını aktarıp tümü üzerinde değerlendirme yapacağım.