TÜRKİYE'de her yıl ortalama olarak 1 milyon kadın doğum yapıyor. Dokuz ay süren heyecanlı bekleyişin ardından sağlıklı bebeklere sahip olmak ve onları kucaklamak her ana-babanın yaşamak istediği en büyük mutluluk.
Ancak, kahvaltı yapılmadan evden çıkılan sabahlar, yoğun ve stresli iş ortamları, spor ve egzersize uzak yaşam, kilo almamak amacıyla atlanan öğünler, hamur işi ağırlıklı mutfağımız, hayatımıza giren ‘‘fast food’’ beslenme alışkanlıklarımız, hamile kalmadan önce alınması gerekli olan vitamin ve minerallerin eksikliğine yol açıyor. Hamile kalındıktan sonra da bulantı ve kusma gibi şikáyetlerin eklenmesiyle yetersiz beslenme artıyor.
Tavşan dudaklı, delik kalpli, bacak ve kollarında doğumsal anormallikleri olan ya da beyin-omurilik sisteminde bozukluklarla doğan bebeklerin karşılaştığı bu anormalliklerin kökeninde birçok faktör rol oynayabiliyor. Yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği de bu faktörlerden biri.
Doğumsal anormalliklerin başını çeken sipina bifida ya da nöral tüp defekti diye adlandırılan beyin ve omurilik sistemi bozukluklarına bağlı sakatlıklar ülkemizde sık görülüyor. Omurganın kapanmayarak açıkta kalması, beynin hiç gelişmemesi ya da vücudun dışında gelişmesi olarak tanımlanabilecek bu sorun, ülkemizde her bin doğumdan üçünde görülüyor. Bu çocukların bazıları doğumdan kısa bir süre sonra ölürken, bir kısmı da bu anormallikle birlikte yaşıyor.
Yapılan çalışmalar, öncelikle bir çeşit B vitamini olan folik asitin ve diğer vitaminlerle minerallerin düzenli alınmasının bu tür anormallikleri önleyebileceğini ortaya koyuyor.
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemli rol oynayan folik asit ve diğer vitaminlerle mineraller aslında, süt, ekmek, ananas, kuşkonmaz, bezelye, brokoli, karnabahar ve mısır gibi besinlerin içnde yer alır. Ancak hamile bir kadının bunu gıdalarla yeteri miktarda alabilmesi için günde 22 tabak brokoli, 37 tabak bezelye, 35 yumurta ya da 52 dilim ekmek yemesi gerekiyor. TÜBİTAK'ın yapmış olduğu çalışmaya göre Türkiye'deki hamile kadınların yüzde 60'ında folik asit eksikliği saptanmıştır. Amerika, yapmış olduğu düzenleme uyarınca tüm tahıl ürünlerine folik asit ekletiyor. Avrupa ülkeleri de aynı doğrultuda kararlar alıyor.
Gebelik süresinde bebekte sipina bifida olup olmadığını anlamak için, gebeliğin 16-18. haftasında AFP (alfa feto protein) denilen kan tahlili ve deneyimli bir hekim tarafından ultrasonografik inceleme yapılması gerekiyor.