BENİM 11 yaşında bir yeğenim var. Bir süredir şiddetli karın ağrıları çekiyor. İlki 1-2 gün sürdü, 5 ay önceydi. Götürdüğümüz hastanede o gece kaldı. Serum falan verdiler, apandisitten şüphelendiler ama teşhis koyamadılar. Daha sonra 1 hafta önce yine şiddetli karın ağrısı oldu. Biraz kusma ve arada ateş de vardı. Bu kez götürdüğümüz hastanede Akdeniz ateşinden şüphelendiler, Cerrahpaşa'ya gönderdiler. Sizce Akdeniz ateşi olabilme ihtimali var mı? Bana bilgi verebilir misiniz?
EBRU DALSALDI/İSTANBUL
TIPTA kısaca FMF olarak da adlandırılan Akdeniz ateşi, belirli aralıklarla gelen şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateşle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın kesin nedeni belli değil. Ailevi bir eğilim göstermekle beraber, ailenin tüm fertlerinde görülmesi şart değil.
Hastalık, şiddetli karın ağrısı atakları ile seyrettiği için zaman zaman apandisit tanısı ile karışabilmektedir. Bazı FMF hastalarının apandisit teşhisi ile ameliyat edildikleri gibi, böyle bir hataya düşmemek için apandisit olduğu halde teşhis ve ameliyat edilememiş vakalara da şahit oldum.
Sizin tariflerinize göre yeğeninizde FMF olma ihtimali yüksek. Şüphelenilen vakalarda, size de önerildiği gibi, bu konuyu iyi bilen bir uzmana ya da merkeze başvurmak daha doğru. Hastalık teşhis edildikten sonra genellikle kolşisin adlı ilaç kullanılmaktadır.
Yeğeninizi size önerilen merkeze götürdüğünüz takdirde kesin teşhis ve tedavisi yapılacaktır.
Brusella hastalığı nedir?
BEN 42 yaşında bir bayanım. Bir süredir bel ağrısından şikáyetim vardı. Doktor bana belimde iltihap olduğunu belirtti. Fakat daha sonra çekilen filmde Brusella hastalığına yakalandığımı söyledi. Bu hastalık hakkında hiçbir şey bilmiyorum ve uykularım kaçıyor. Brusella hakkında beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
F.GÜL
BRUSELLA, aslında koyun, keçi, sığır gibi eti ve sütü için beslenen hayvanlarda görülen bir hastalık etkenidir. Bu, hayvanlarda gebelik sırasında düşüklere yol açar. Bu nedenle de ‘‘yavru atma hastalığı’’ olarak bilinir. İnsanlara da sıklıkla, çiğ sütten yapılan ve taze olarak yenilen peynirlerle bulaşmaktadır. Pişmiş sütte hastalık etkeni yaşamadığı gibi peynirlerin uzun süre dinlendirilmesinde de hastalık bulaşma riski kalmamaktadır. Belirli aralıklarla gelen yüksek ateş, hastalığın en tipik özelliğidir.
Teşhis konulduktan sonra kaygılanmayın; özel olarak planlanmış antibiyotik tedavileriyle başarılı olarak tedavi edilebilmektedir.