AIDS virüsü giderek yayılıyor

BUGÜN medyada yer alan haberler, kuzey komşularımızda AIDS hastalığının çok yaygınlaştığını, Orta Afrika ülkelerindeki düzeye yaklaştığını belirtiyordu.

Bazı Afrika ülkelerinde AIDS virüsü taşıyanların sayısı toplumun neredeyse tümüne yakın boyuta varacak durumda. Ülkemizde özellikle kuzey komşularımızdan gelen kadınların karıştığı kaçak fuhşun önemli boyutlarda olduğu dikkate alınınca ülkemiz için de riskin büyüklüğü tartışılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkar.

TEDAVİSİ YOK

AIDS'in henüz kesin tedavisi olmadığından, korunmak yani bulaşmayı önlemek çok daha fazla önem taşıyor. Bunun için de tarama yaparak AIDS virüsü olan HIV'in alınmış olup olmadığını anlamak, yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Bu amaçla kullanılan tahlil yöntemine Elisa deniyor. Bu testte AIDS virüsü bulaşmış kişiler HIV (pozitif) olarak adlandırılıyor.

HIV bulaşmış bir kişinin kanında yapılan testin pozitif sonuç vermesine kadar bir süre geçmesi gerekiyor. Bu süre bazen 3 aya kadar uzayabiliyor.

Uzmanlar, şüpheli bir cinsel ilişkide bulunmuş, ancak henüz kan tahlili pozitifleşmemiş kişilerin, hastalığı başkalarına bulaştırma riskinin bulunduğunu kabul ediyorlar, ancak bu yakın zamana kadar kesin olarak ortaya konulamamıştı.

Bir süre önce yapılan araştırmalar, virüsün çok kısa bir süre içinde başkalarına bulaştırılabileceğini gösterdi.

Virüs vücuda girdikten 1-4 hafta kadar sonra, çoğu zaman grip benzeri bir reaksiyon yapıyor. Virüsün vücudu etkilediğinin, çoğaldığının bir göstergesi olan bu tabloya akut retroviral sendrom adı veriliyor.

Ancak bulaşma için bu tablonun oluşması bile gerekmiyor. Bir cinsel ilişki ile virüs almış olan bir kişi, hiçbir belirti görülmese bile, birkaç gün içinde bu virüsü başkalarına bulaştırabilecek duruma geliyor.

Güvenli bir cinsel yaşam için, yapılan tahlillerin negatif sonuç vermesine bile güvenmeyip, mutlaka kondom gibi araçlarla önlem almak gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları