25 yaşında bir gencim. Açlık hissine dayanamıyorum. Acıktığım zaman ellerim titriyor, halsizlik, çarpıntı oluyor ve soğuk soğuk terliyorum.
Yemek yedikten 10-15 dakika sonra normale dönüyorum.
3 yıl önce bu konuyla ilgili olarak bir hastanede tahlil yaptırmıştım. Doktor bu tahlillerden sonra bana, çarpıntı halinde 1/4 olarak kullanacağım bir hap verdi.
Siz buna benzer bir soruda, bunun pankreasla ilgili olduğunu belirtmiştiniz.
Bana ne öneriyorsunuz?
N.Mutlu / İSTANBUL
Sizin şikáyetinize yol açan tablo halk arasında ‘‘gizli şeker’’ olarak adlandırılıyor. Daha doğru olan tabiri ‘‘glikoz tolerans bozukluğu’’dur.
Gizli şeker olarak adlandırılması, açlıkta yapılan kan şekeri ölçümlerinde değerlerin normal bulunması nedeniyledir. Karbonhidratlar, yani şekerli, unlu, nişastalı gıdalar yenildiği zaman kandaki şeker düzeyi normalin çok üzerine yükselir, 3-4 saatlik bir süre geçtiğinde de normalin çok altına iner.
Sizin tahlilleriniz de incelendiğinde, glikoz verilmesinden 1 saat sonra kandaki şeker düzeyiniz 210, 3 saat sonra da 60 gibi rakamlar gösteriyor. Bu rakamlar daha sonra normal sınırlara dönüyor.
Kan şekerinin düşük olduğu sıralarda, sizin de belirttiğiniz açlık hissi, çarpıntı, soğuk terleme, sinirlilik, halsizlik gibi şikáyetler görülür. Bir şeyler, özellikle de karbonhidratlar yenildiği zaman da tüm belirtiler normale döner. Ancak karbonhidratlar, özellikle şeker tek başına yenildiğinde bir süre sonra yeni bir atağın tetikleyicisi olacaktır.
Bu belirtilerin bastırılması için size verilen beta bloker grubu ilaç doğru değil. İlaç bu belirtileri bastırabilir ama sorunu çözmez. Tam tersine, beta blokerler şeker düşmesi yani hipogliseminin belirtilerini maskeleyerek farkına varılmasını engeller. Siz bu gruptan ilaç kullanırsanız, daha yoğun hipoglisemiyi daha az belirtiyle yaşarsınız ki bu da istenilen bir durum değildir.
Bu tabloyu yaşamamak için, şeker hastalarının yaptığına benzer şekilde, şekerli, unlu, nişastalı gıdalardan uzak bir beslenmeye girmeli ve ana yemeklerin arasına halk arasında ‘‘kuşluk’’ denilen tarzda ek beslenmeler yerleştirmelisiniz.
Bunun en doğrusu bir beslenme uzmanına başvurmaktır. Sizin durumunuza uygun bir beslenme şemasını örnekleriyle birlikte alabilirsiniz.
Size bir diğer tavsiyem de en az 6 ay gibi aralıklarla kandaki şeker düzeyi ölçtürmeniz. Glikoz tolerans bozukluğu olanlarda şeker hastalığı görülme oranı daha sıktır.