Paylaş
Rutin hayatımızda sıkça duyduğumuz bir kelime detoks. Ancak son zamanlarda ‘tehlikeli’ bir hal aldı. Mucize vaat eden, sağlık sorunlarına çözüm olan detoks içecek, çay ve tabletler aslında dolandırıcılığın bir çeşidi. Çünkü direkt olarak bir sağlık sorununu hedef alan ve tek başına ona çözüm olan bir detoks tarifi veya ürünü yok. Hiçbir mucizevi içecek veya hap, toksinleri bir anda vücudunuzdan uzaklaştıramaz, sizi hızlıca zayıflatamaz, cildinizi parlatamaz, bağışıklığınızı bomba gibi yapamaz, yaşlanmanın önüne hemen geçemez.
ARA ÖĞÜN OLABİLİR
Sağlıklı bir vücutta böbrekler, karaciğer, deri, hatta akciğerler her an detoksifikasyon yapıyor zaten. Bu doğal süreci bir detoks endüstrisine dönüştürüp ‘detoks’u bir pazarlama taktiğinin sihirli kelimesi haline getirmek çok riskli! Çünkü buna kapılarak sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Buraya kadar yazdıklarımdan detoksa karşı olduğum anlamı da çıkmasın. Sadece detoks sahtekârlığına karşı sizi uyarmak istiyorum. Öte yandan detoks tariflerinden sağlıklı yaşamı desteklemek adına ölçülü şekilde elbette yararlanılabileceğini düşünüyorum. Ara öğünde sağlıksız bir abur cubur, örneğin cips yemek yerine meyve ve sebze sularından hazırladığınız bir karışımı dozunda tüketmenin genel sağlığınıza etkisi tabii ki daha olumlu olacaktır.
DOZ ÖNEMLİ
Her şeyde olduğu gibi, detoks tariflerde de ‘doz’ kritik. Kilo verdirdiği iddia edilen bir detoks içeceğini, daha hızlı sonuç almak adına üç-beş bardak, litrelerce içerek, günlerce tüketerek sağlığınızdan olabilirsiniz. Günler boyunca sadece sıvıyla beslenmek, doktorunuz belirtmediği sürece, kendi kendinize alabileceğiniz basit bir diyet kararı kesinlikle değil! Bu, tüm bedeniniz ve psikolojiniz üzerinde çok yönlü etkileri olabilecek bir eylem. Detoks tariflerini kişiselleştirerek tüketmek de önemli. Genel sağlık durumunuza, beslenme ve egzersiz rutininize, alerji hikâyenize uygun olmayacak şekilde tüketilen tarifler fayda
yerine zarara neden olabilir.
ÇEŞİTLENDİRİN
Bir diğer önemli noktaysa hazırladığınız bu tarifleri ‘takıntı’ya dönüştürmeden değiştirmek ve çeşitlendirmek... Düzenli olarak aynı meyve/sebze ya da baharatı kullanmak yerine mevsime göre, damak tadınıza uygun olacak şekilde yeni tatlar deneyebilirsiniz. Fakat unutmayın; kronik bir rahatsızlığınız veya alerjik bir bünyeniz varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzdan onay almadan bu tarz tarifleri denememelisiniz.
ALKALİ DETOKS-YEŞİL
1/2 limon, 1 küçük boy salatalık, 1 su bardağı su, taze nane (varsa)
Soyduğunuz salatalığı blender’dan geçirin, su ve nane yapraklarıyla karıştırın. 1-2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin. Damak tadınıza göre suyla seyrelterek içebilirsiniz.
ANTİOKSİDAN GÜCÜ-KIRMIZI
3 dilim pancar, 1/2 yeşil elma, 6-7 tane dondurulmuş böğürtlen, ahududu gibi kırmızı-mor renkli orman meyvesi, 1.5 su bardağı su
Hepsini blender’dan geçirerek servis edebilirsiniz. Suyla seyreltebilir, tatlandırmak için az miktarda, çay kaşığının ucuyla bal ekleyebilirsiniz.
BAĞIŞIKLIĞA DOPİNG-TURUNCU
1/2 portakal, 1 küçük/orta boy havuç, az miktarda taze zencefil ve su
Katı meyve sıkacağı kullanarak sıktığınız havuç ve portakalın suyuna zencefili ekleyerek tüketebilirsiniz. Kıvam yoğunluğunu su ekleyerek damak tadınıza göre belirleyebilirsiniz.
SİNDİRİME DESTEK-YEŞİL
5-6 yaprak bebek ıspanak, 6-7 dal maydanoz, 1/2 yeşil elma, su, nane yaprakları (varsa)
Ispanak, elma ve maydanozu blender’dan geçirdikten sonra, damak tadınıza göre suyla seyreltebilir veya taneli bir yapıda olmasını istemiyorsanız süzerek sıvı olarak tüketebilirsiniz.
DETOKS ÇAYI
(2 fincanlık)
Malzemeler:
* 1/2 ananasın kabuğu
* 1/2 adet çubuk tarçın
* 2 küp şeker büyüklüğünde taze zencefil
* 2 dilim kyeşil çay yaprağı
* 2 su bardağı su abuklu limon
* 1 tutam Hazırlanışı: Ananas kabuğu, zencefil
ve tarçını suyla kaynatın. Üzerine limon ve yeşil çay ekleyin. 3-5 dakika demleyin.
Paylaş