Paylaş
Soğuk bir günde sıcacık bitki çayı içmek herkese mutluluk verir. Bitki çayları aynı zamanda şifa kaynağıdır. Hastalıklardan korunma ve hastalığa bağlı semptomları azaltmada kullanılan en eski ve en kolay yöntemlerden biri kabul edilir. Bitki çaylarını hazırlarken faydalarından yararlanmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini beş adımda anlattım.
1- DEMLEYİN YA DA KAYNATIN
Bitkilerin kök, kabuk, odun gibi sert kısımlarının genellikle kaynatılması gerekir. Bu kısımlar, çaydanlıkta üzerine gerekli miktarda su ilave ederek kaynatılır. Bazı özel koşullar dışında kaynatma süresi ortalama 30 dakikadır.
Bitkilerin yaprak, çiçek gibi yumuşak dokulu kısımlarıysa demlenir. Bitki ya da bitkiler bir çaydanlık ya da fincan içerisine konur ve üzerine taze kaynatılmış, yumuşak içme suyu ilave edilir. Çay, üzeri kapalı olarak 5-20 dakika arasında demlenir. Seçeceğimiz yöntem önemlidir. Örneğin, demlenmiş adaçayı uçucu bileşenleriyle iyi bir ağız-boğaz antiseptiği etkisine sahiptir. Kaynattığımızda bu etkisini yitirir.
2- PORSELEN DEMLİK KULLANIN
Çayın hazırlanacağı demliğin kaliteli porselen olmasına özen gösterin, Koku veren uçucu bileşenlere sahip çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması etkisini koruyabilmesini sağlar. Çayı demlemek için her seferinde taze su kaynatın. Kaynamış suya, çok az soğuduktan sonra bitkiyi eklemek, çayın etkili kısımlarının uçmasını engeller.
3- SÜREYE DİKKAT EDİN
Çayın demlenme süresi 5-20 dakika arasında değişebilir. Mevsimin en çok tercih edilen bitkilerinden adaçayını 5-10 dakika, ıhlamuru 15 dakika, yeşil çayıysa 3-5 dakika demledikten sonra içmek en ideali. Bu süreleri dikkate almadığınızda beklediğinizden farklı etkilerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin yeşil çayı 10 dakikadan fazla demlediğinizde içindeki kafeinin uyarıcı etkisi kaybolur.
4- MİKTARI DOĞRU AYARLAYIN
Bitki çaylarını hazırlarken ‘derişimin’ (konsantrasyon) ayarlanabilmesi de önemli. Amacınız sağlığınızı korumaksa bitki çayını yüzde 2’lik derişimde hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir fincan içerisine bir poşet bitki çayı koymanız yeterli olacaktır. Tedavi amacıyla bitki çaylarından yararlanmak istediğinizdeyse derişimin yüzde 5 olması uygundur. Bunun içinse lezzet kaybını da göze alarak bir fincan içerisine 2-3 bitki çayı poşeti koymanız gerekir. Kurutulmuş bitki kullanıyorsanız gram hesabı da yapabilirsiniz. Örneğin, günde iki-üç defa, 2 gram adaçayı yaprağını kapaklı fincanda 5-10 dakika demlendikten sonra içmek ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olabiliyor. 3-4 gram yaprağı aynı şekilde hazırlayıp soğumaya bıraktığınızdaysa adaçayını gargara olarak kullanabiliyorsunuz.
5- VAKTİNDE VE TAZE İÇİN
Bitki çaylarını yemeklerden 1-2 saat sonra, mide boşken içmek daha yüksek etki göstermesini sağlayabiliyor. Sindirimi kolaylaştırmak amacıyla içilen çayınsa yemekten sonra tüketilmesi gerekiyor. Yemekte kan şekerinin ani yükselmesini önlemek için hazırlanan çayıysa yemeklerden 30 dakika önce içmeliyiz. Bitki çaylarını taze tüketmeye ve tedavi amacıyla kullandığınız çayları şekersiz hazırlamaya da dikkat etmenizi öneririm.
BAZI ÇAYLAR SİZE UYGUN OLMAYABİLİR
Bitkinin doğru zamanda toplanması ve uygun şekillerde saklanması gibi birçok faktör bitki çayının sağlığa yararını etkiliyor. Bunun için kalitesine güvendiğiniz markaların poşet çaylarını kullanmayı veya eczanelerden bitkilerin ‘drog’ formunu alarak çay hazırlamayı tercih etmenizi öneririm.
İçtiğiniz bitki çaylarının ilaçlarınızla etkileşebileceğini ve hastalıklarınızı olumlu olduğu gibi olumsuz da etkileyebileceğini unutmayın. Örneğin, hamilelerin veya kronik hastalığı olanların içmemesi gereken birçok çay var. Çayınızı hangi sıklıkta
ve yoğunlukta içmeniz gerektiğini doktorunuza danışın.
Bitkinin doğru zamanda toplanması ve uygun şekillerde saklanması, çayın yararını etkileyen faktörler arasında...
Paylaş