Paylaş
Eğer karakterleriniz, eğitim seviyeniz, aileleriniz, zevkleriniz, sosyo-kültürel yapınız birbirinizle uyumluysa, problemlerle baş etmeniz de daha kolay olur.
Danışan: Önümüzdeki ay evleniyorum. Aslında her şey yolunda gidiyor; nişanlımla birbirimizi seviyoruz, iyi anlaşıyoruz. Ama yine de çok gerginim.
Dr. Başak: Neden?
Danışan: Çünkü etrafımda çok fazla problemli evlilik var. Hiç ummadığım kişiler bile boşanıyor. Evliliklerin uzun sürmüyor olması beni korkutuyor. İki yakın arkadaşım daha birinci yıllarını doldurmadan ayrıldılar. İkisi de birbirine çok aşıktı ve her şey mükemmel gözüküyordu. Düğün, balayı, baştan sona yeni yaptıkları evleri, sonra beraber çıktıkları tatiller, uzaktan bakınca her şey harikaydı. Sonra bir duyduk ki boşanmaya karar vermişler.
Dr. Başak: Nişanlınızla birbirinizi sevdiğinizi söylediniz. İlişkinize dair tedirgin olmanızı gerektirecek herhangi bir neden var mı?
Danışan: Şu anda yok ama ilişkimizin daha çok başındayız. İleride ne olur bilmiyorum. Kimse boşanmak için evlenmiyor. Yıllar içinde bir şeyler değişiyor olmalı. Belki de herkesin söylediği gibi, zamanla aşk bitiyor ve problemlerle yüzleşmek daha zor oluyor. Bu yüzden benim başıma gelmez diyemiyorum, ya ben de boşanmak zorunda kalırsam? Bunu düşünmek çok korkutuyor ama bunu engellemek için ne yapabilirim onu da bilmiyorum.
Dr. Başak: İki insanın uzun yıllar beraber yaşayabilmesi için uyum içinde olması; ortak noktaların olması veya en azından ortak noktada buluşabileceğine dair inancın olması gerekir. Davul dengi dengine çalar atasözü aslında önemli bir gerçeğe işaret ediyor; evliliğin güzel bir müziğe benzemesi için uyum şart. Eğer karakterleriniz, eğitim seviyeniz, aileleriniz, zevkleriniz, sosyo-kültürel yapınız birbirinizle uyumluysa, birbirinizin dilinden daha iyi anlarsınız, dolayısıyla problemlerle baş etmeniz de daha kolay olur.
BİRBİRİNİZİ GERÇEKTEN TANIYOR MUSUNUZ
Danışan: Annem ve babam bu sözü bana çok söyledi. Aslında nişanlımı seviyorlar ama evlenmek için acele etmeyin, ilişkinize zaman verin, birbirinizi daha iyi tanımaya çalışın diyorlar ama nişanlım beklemek istemiyor. Ben de beklemek istemiyorum, çünkü ne istediğimi biliyorum ve duygularımdan eminim. Annemle babam niye beklememize ısrar ediyorlar anlamıyorum.
Dr. Başak: Anne-babanız, iki kişi arasında aşk ve çekim olduğunda evliliğin cazip geldiğini fakat uzun ve mutlu bir evlilik için yeterli olmadığını biliyor ve bunun için birbirinizi iyice tanıyıp gerçekten uyum içinde olup olmadığınızı anlamak için kendinize zaman vermenizi öneriyor olabilirler mi?
Danışan: Onlar da bu tip şeyler söylüyor ama bence biz birbirimizi yeteri kadar tanıyoruz, saatlerce konuşuyoruz.
Dr. Başak: Konuşmak elbette çok önemli ama onu iyi tanımaya çalışmak ve uyumlu olup olmadığınızı anlamak için, onunla değişik ortamlarda, değişik aktiviteler yapıp, değişik sosyal çevreler içine katıldınız mı? Çünkü ancak o zaman olaylar, durumlar karşısında birbirinizin düşünceleri, davranışları, duyguları hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Bazı gençler, her iş çıkışı, baş başa 1-2 saat kahve içip birbirlerini tanıdıklarını düşünüyorlar. Oysa sevgilisinin, arkadaşlarıyla nasıl ilişkisi var, ailesiyle nasıl konuşuyor, işyerindeki davranışları nasıl, öfkesini kontrol edebiliyor mu? vs. hiçbir fikri yok.
Danışan: Uzun ve mutlu beraberliğin sırrı uyum mu?
Dr. Başak: Evet uyum içinde olduğunuza inandığınız, sevdiğiniz, hayran olduğunuz, saygı duyduğunuz bir kişi ile uzun bir evlilik yapmak çok daha kolay. Ama o da tek başına yetmiyor. Ancak siz bu uyumu koruduğunuz sürece evlilik de aynı uyum içinde devam ediyor. Yani amaç; en başta var olan o güzel ilişkiyi sürdürebilmek için onu korumak! Bir şeyin uzun süre dayanmasını istediğinizde, onu korumak için, bozulmasını engellemek için önlem alırsınız. Örneğin, arabanızı uzun yıllar kullanmak istiyor, problem çıkarmamasını istiyorsanız ona sık sık bakım yaptırır, kontrol eder, eksikliklerini giderirsiniz. Siz düzenli bakımını yapmazsanız, arabanız problemi olduğunda sinyal verir, yağı azalınca, suyu bitince vs. Siz bu sinyalleri de önemsemezseniz arabanız sizi yolda bırakır. Evliliğin de bozulmaması için, uzun süre dayanması için onu korumaya yönelik emek harcamanız, önlem almanız ve arada sırada ortaya çıkan sinyalleri dikkate almanız gerekir. Özet olarak, evlilik de korunursa dayanır, korunmazsa bozulur.
Danışan: Aslında bunu çoğumuz biliyoruz ama dediğiniz gibi sinyallerin de üstünde durmuyoruz ya da ciddiye almıyoruz. Ancak ayrılık konuşulmaya başlandığında nasıl oldu, niye oldu diye düşünüp duruyoruz. Ama iş işten geçtikten sonra hasar o kadar ağır oluyor ki tamir etmek, eski haline sokmak imkansız oluyor. Daha önce söylediğiniz gibi, problemler elbette olacak ama evliliği bozan sadece bu problemler değil. İlişkiyi koruyamamak. İşte ben de bunu öğrenmek istiyorum, aşkımızı, birbirimize sevgimizi, evliliğimizi nasıl koruyabiliriz?
İLİŞKİNİZİ KORUMAK İÇİN 11 MADDE
Evliliğinizin uzun ve mutlu olması için ilişkinizde neler mi korunmalı? 11 maddenin her biri evliliği korumak için çok önemli, birinin azalması veya ortadan kalkması bile, ilişkinizde sıkıntılara yol açabilir:
1-İlk günlerin heyecanı korunmalı; el ele tutuşarak, baş başa zaman geçirerek, birbirine güzel sözler söyleyerek, romantizmi
canlı tutarak.
2- Dostluk korunmalı; arkadaşlığa, muhabbete zaman ayırarak, dertleşerek, birbirini dinleyerek, destek olarak, beraber aktiviteler yaparak.
3-Başka kişilerle olan ilişkilerden korumalı; bu yakın bir arkadaş da olabilir, kayınvalide de olabilir, başka bir kadın veya başka bir erkek de. Eşinizin dışında, üçüncü bir kişiyle ilişkiniz daha yoğun olduğunda, üçüncü kişi ilişkinizi gölgeleyecek, eşinizle birbirinizden uzaklaşmanıza neden olacaktır. Yani evlilik, üçüncü kişilerin etkisinden korunmalı.
4-Aile birliği korunmalı; anne-babaların, diğer akrabaların problemlerini hayatın merkezine almadan, kendi eşine ve çocuklarına odaklanarak, çekirdek ailenin bütünlüğü korunmalı.
5-Dürüstlük ve sadakat korunmalı; yalan, ilişki içine girdiğinde her şey zorlaşır. Birbirinize karşı dürüstlüğü ve sadık olmayı korumadığınızda ortaya çıkan hasarı tamir etmek çok güç olur.
6-Kayıplarda, krizlerde ilişki korunmalı; beklenen; yaşlılık, ölüm gibi ve bazen de beklenmedik zorluklarla, fiziksel veya psikolojik hastalık, ekonomik kriz ve bunun gibi, baş etmeye hazırlıklı olmalı. Bazı durumlarda, krizlere karşı göğüs gerebilmek için, sosyal çevreden destek almak, bazen ise profesyonel yardım almak ilişkinin zorlanmasını, zarar görmesini engelleyebilir. Her krizin evliliği yıkma potansiyeli olduğu gibi, evliliği güçlendirme potansiyeli de vardır.
7-Saygı her zaman korunmalı; kötü sözler söylemeyerek, aşağılamayarak, küçümsemeyerek. Eşlerden birinde iletişimle ilgili, öfke kontrolü ile ilgili sıkıntılar varsa bunları çözmek için yardım almak iyi fikir olabilir.
8-Cinsellik korunmalı; düzenli cinsel hayata devam ederek.
9-Hayata karşı heyecan korunmalı; ortak hedefleri ve hayalleri beraber planlayarak.
10-Sevgi korunmalı; birbirinizi niye seçtiğinizi ve sevdiğinizi hatırlayarak
11-Karı-koca rolleri korunmalı; anne-baba olduktan sonra da birbirinizi unutmayarak, bütün zamanı çocuklara ayırmayarak, sadece çocukların ihtiyaçlarına odaklanmayarak.
Anne olmak veya baba olmak ile eş olmayı dengeleyerek.
Paylaş