Paylaş
BU HASTALIK KİMSEYİ ÖLDÜRMEZ, DELİRTMEZ
1- Panik atak insanı öldürmez... Panik ataklar sırasında kalp krizi geçiriyor gibi hissedip öleceğinizi düşünebilirsiniz ama yaşadığınız tüm şikayetler psikolojiktir. Dikkatinizi başka bir yere verdiğiniz anda tüm şikayetlerin geçmesi, kalp krizi geçirmediğinizin önemli bir işaretidir. Çünkü kalp krizi dikkati başka yere vererek geçmez.
2- Panik ataktan insan delirmez... Panik atak sırasında yaşadığınız fiziksel şikayetler çok rahatsız edicidir. Kişi bununla baş edemeyeceğini ve delireceğini düşünebilir. Oysa panik ataktan deliren kişi görülmemiştir.
3- Panik atak yaşarken nefesiniz yetmez gibi gelebilir ama nefessiz kalmazsınız. Stres halindeyken boynunuzdaki kaslar gerilebilir, bu da nefes almanızı güçleştirebilir. Gevşediğinizde nefesiniz normale döner.
4- Panik atak sırasında bayılmazsınız... Başınız dönüyor gibi hissedebilirsiniz. Hızlı nefes alıp verince herkesin başı dönebilir.
BEDENSEL REAKSİYONLAR SİZİN İÇİN FAYDALI
5- Panik, bütün insanların tehlike olarak algıladığı durumlara karşı verdiği doğal bir fiziksel reaksiyondur. Panik anında verdiğimiz tepkiler hayatta kalmamızı sağlar. Diyelim işlek bir caddede karşıdan karşıya geçerken düşüyorsunuz. O sırada bir araba üstünüze doğru geliyor. Doğal olarak korku, endişe, panik hissedersiniz ve
o anda bütün bedeniniz kurtulabilmek için harekete geçer. Kaçabilmek için çok hızlı hareket etmeniz gerekir. Bedeninizin hızlı hareket edebilmesi için kaslarınıza kan pompalanır, bunun için kalbinizin daha hızlı çalışması gerekir. Gözbebekleriniz büyür ki tehlikeyi daha iyi görün, burun delikleri daha kolay nefes alabilmek için açılır, ter bezleri de o sırada çok çalışan bütün bedeni soğutmak için devreye girer. Dolayısıyla yaşadığınız tüm bedensel reaksiyonların faydası vardır.
6- Panik tepkileri, tehlikelerden veya tehlike olarak algıladığımız her şeyden korunmak istediğimizde ortaya çıkar. Bazı kişiler bir böcek gördüğünde panik atak yaşayıp aynı bedensel tepkileri verir. Bazı kişiler ise toplum içinde konuşurken aynı fiziksel tepkileri gösterebilir. Her kişinin tehlike algısı ve bu algının derecesi farklı olabilir. Panik anında yaşanan tepkilerin nedensiz ortaya çıktığı zamanlar da olabilir.
TÜM BELİRTİLERİN SEBEBİ PSİKOLOJİK
7- Kan şekerinin düşmesi, yüksek tansiyon, astım, gibi başka problemler de, panik atakta yaşanan baş dönmesi, bayılma hissi gibi şikayetlere yol açabilir. Şikayetlerinizin gerçek nedenini anlamak için önce bir genel kontrolden geçilmesi tavsiye edilir. Eğer doktorlarınız sapasağlam olduğunuzu söylüyorsa, tekrar tekrar doktora gitmek çözüm değildir. Kaygılarınız ve korkularınızla baş etmek daha doğru bir çözüm olur.
8- Panik atak sırasında gözlenen belirtiler kişiden kişiye değişmekle beraber, ortak özellikleri vardır:
* Çarpıntı
* Terleme
* Titreme ya da sarsılma
* Nefes darlığı
* Soluğun kesilmesi
* Göğüs ağrısı
* Bulantı ya da karın ağrısı
* Baş dönmesi ya da bayılacakmış gibi olma
* Derealizasyon (gerçekdışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış gibi hissetme)
* Kontrolünü kaybedeceği korkusu
* Ölüm korkusu
* Uyuşma ve karıncalanma duygusu
* Üşüme, ürperme ve ateş basması
Panik atak sırasında ortaya çıkan bu belirtilerin hepsinin nedeni psikolojiktir.
TEDAVİSİ EN KOLAY PSİKOLOJİK SIKINTIDIR
9- Panik bozukluğun en önemli özelliklerinden biri panik anında yaşanan korkudur. Panik atak anında yaşanılan fiziksel şikayetler o kadar ürkütücüdür ki, kişi bunları bir daha yaşarsa baş edemeyeceğini düşünür. Bu şikayetlere yol açacak dışarıdan gelen bir tehlike olmadığına göre “tehlike bedenimin içinde” şeklinde düşünür. Kalbi çarptığında “kalp krizi geçiriyorum” şeklinde düşünceler yoğunlaşır. Kendinize “kalp krizi geçiriyorum” dediğinizde korkunuz iki misline çıkar. Korku iki misline çıkınca da insanın doğal olarak kalbi daha hızlı çarpmaya başlar.
10- Panik atak iyileşir hatta tedavisi en kolay olan psikolojik sıkıntılar arasında gelir. Panik bozukluk psikoterapi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç almak şart değildir. Hatta araştırmalar, uzun sure ilaç almanın iyileşmeyi engellediğini göstermektedir. Panik bozukluk hakkında bilgi sahibi olmak tedavinin ilk adımıdır. Yaşadığınız fiziksel şikayetlere yüklediğiniz anlamlar yerine daha gerçekçi düşünceler yaratmak, terapistinizle yaptığınız çalışmaların önemli bir parçasıdır. Örneğin, terapi sırasında, düşündüğünüz tehlikenin hayal ürünü olduğunu, kalbinizde bir problem olmadığını ama bu şekilde düşünen her kişinin doğal olarak korkacağını öğrenirsiniz.
Paylaş