Paylaş
Danışan: Kızımın evlenmek istediği kişiyi hiç onaylamıyoruz. Onu ileride çok mutsuz edeceği o kadar açık ki ama o bunu göremiyor. Aşkın gözü körmüş gerçekten.
Dr. Başak: Siz ne gibi problemler görüyorsunuz?
Danışan: Aile yapılarımız birbirinden çok farklı. Bunu söylediğimde, kızım “Ben ailesiyle mi evleneceğim?” diyor. Ailelerin sosyal yapılarının, alışkanlıklarının, maddi yapılarının uyumlu olması gerektiğini ona anlatamıyorum. Atalarımız boşuna dememiş “Davul bile dengi dengine çalar” diye. Hadi bunu geçtim, çocuk lise mezunu, benim kızım üniversite mezunu. Çocuğun doğru dürüst işi de yok. Devamlı iş değiştirmiş, bir işte tutunamamış. Bu konular ailemizde çok büyük gerginlik yaratıyor. Eşim kesinlikle kabul etmiyor. “Ne yap et bu işi hallet, o çocuk bu evden içeri giremez” diye bütün sorumluluğu benim üstüme yıktı. Ne yapacağımı bilemiyorum. Çok arada kaldım.
Dr. Başak: Birbirlerini ne kadar zamandır tanıyorlar?
Danışan: Yaklaşık altı aydır. Kızımın işyerinden bir arkadaşı tanıştırmış. Oğlan kızıma göz koymuş. Gel zaman git zaman durumu kızıma açmış ve sonunda onu ikna etmiş. Kızım da aslında onun bazı huylarını beğenmiyor ama “İleride düzelir” diyor.
Dr. Başak: Kızınız kaç yaşında?
Danışan: 34. Bence asıl sorun bu. Son bir-iki yıldır “Çocuk doğurma yaşım geçiyor” diye çok üzülüyordu. Şimdi de “Bundan ayrılırsam bu saatten sonra kimseyi bulamam” diye korkuyor bence.
Dr. Başak: Her ne kadar modern tıp sayesinde artık bebek sahibi olmak 40’lı yaşlardan sonrasında da mümkün olsa da, 30’lu yaşlarda kadınların biyolojik saati devreye giriyor ve çocuk doğurmak için çok fazla zaman kalmadığını hatırlatıyor. Kızınızın da böyle hissetmesi çok normal. Diğer yandan, bu korkulardan dolayı bazı kadınların bir an önce evlenip çocuk doğurmak için aslında kendilerine uymayan yanlış kişileri seçtikleri de oluyor. Endişe, korku ve çaresizlik duyguları içindeyken doğru karar vermek mümkün olmaz, konu ne olursa olsun. Bu nedenle kızınızın önce bu duygulardan kurtulması lazım. O zaman daha sağlıklı karar verecektir.
Onunla korkularını konuşmaya çalışın
Danışan: Nasıl kurtulacak?
Dr. Başak: Bugüne kadar onunla bu konuyu nasıl konuştunuz?
Danışan: Ona bu kişinin yanlış kişi olduğunu anlatmaya çalıştım. Onu ikna etmeye çalıştım ama işe yaramadı.
Dr. Başak: Öyleyse artık onu ikna etmeye çalışmayın. Çünkü siz onu ikna etmeye çalıştıkça o da sizi ikna etmeye çalışacak ve o kişiyle evlenmesinin yanlış olmadığına dair kanıtlar toplamaya çalışacak.
Danışan: Nasıl?
Dr. Başak: Örneğin siz ona “Aile yapımız uygun değil” dediğinizde, o bunu içten içe bilse bile sizi ikna etmek için “Ailelerin uyumu çok önemli değil, arkadaşım Ayşe’nin kocasının da aileleri birbiriyle uyumlu değil ama gayet güzel anlaşıyorlar” gibi bir kanıtla karşınıza gelebilir.
Danışan: Konuşmalarımız aynen böyle geçiyor. Ben ona ne desem bana karşı çıkıyor. Bana karşı çıktıkça oğlana daha da sıkı bağlanıyor sanki. Beni ikna etmeye çalışırken kendisi daha çok ikna oluyor. Şimdi ne demek istediğinizi daha iyi anladım. Peki ne yapmalıyım?
Dr. Başak: Kızınızla, korkularını ve çaresizlik duygularını konuşmaya çalışın. Evlilik kararını verirken bu korkuların nasıl rol aldığını anlamasına yardım edin. “Eğer 25 yaşında olsaydın hâlâ bu kişiyle evlenir miydin?” diye sorun.
Uyum gerçekten çok önemli
Danışan: Bence kesinlikle evlenmezdi ama bana itiraf etmeyebilir. Aramızda çok fazla inatlaşma var.
Dr. Başak: Öyleyse başka birine danışmasını, profesyonel bir yardım almasını önerebilirsiniz.
Danışan: Keşke çocuklarımıza okullarda aile terapisi dersi verilse. “Evlilik nedir, insanlar eşlerinde ne aramalıdır, kişinin sizin için doğru olup olmadığını nasıl anlarsınız” gibi konular öğretilse. Belki o zaman boşanmalar da azalırdı.
Dr. Başak: Haklısınız, boşanmaların gün be gün artıyor olması birtakım problemlere işaret ediyor. Belli ki evlilik öncesinde ele alınması gereken bazı önemli konular göz ardı ediliyor. İki kişinin, birbirini ne kadar severse sevsin bir evin içinde yaşamaya çalışması aslında kolay değil. Bu nedenle ‘uyum’ gerçekten çok önemli.
Alışkanlıkların, karakterin, maddi yapının, inançların, beklentilerin, yaşama biçiminin birbirine uyumlu olması halinde evlilikler daha sağlıklı, daha mutlu oluyor. Evleneceğiniz kişinin sizin yaşam şeklinize uyup uymayacağını anlamak, ‘doğru kişi’ olup olmadığına karar vermek çok kolay olmayabilir ama bazı kriterler var ki göz ardı edilmemeli. Size bu kriterleri içeren bir liste vereceğim. Bu liste belki kızınızın resmin tümüne objektif olarak bakmasına yardımcı olabilir.
Bu kişilere dikkat!
Aşağıdaki özelliklerin birden fazlasına sahip kişilerle evlenmek iyi bir fikir olmayabilir:
1. “Seni seviyorum” demeyi beceremeyen
2. Size zaman ayıramayacak kadar meşgul olan veya sizinleyken bile telefonuyla, televizyonla, başka şeylerle ilgili olan
3. Öfkesini kontrol edemeyen, sözel veya fiziksel şiddet uygulayan, öfkelendiğinde size vurmasa bile masaya, kapıya tekme, yumruk atan
4. Yanlış davranışları yüzünden ailenize ve arkadaşlarınıza onun adına hep mazeretler uydurmak zorunda kaldığınız
5. Alkol, kumar gibi alışkanlıkları olup da bunlardan kurtulmaya çaba göstermeyen
6. Arkadaşı olmayan, sosyal aktivitelere katılmak istemeyen
7. Fiziksel çekim hissetmediğiniz
8. Yaptığı hatalarda sorumluluğu üstlenmeyen ve sürekli etrafındakileri suçlayan
9. Bir işte tutunamayıp sık sık iş değiştiren
10. Onun yanındayken kendinizi kötü hissetmenize neden olan
11. Özür dilemeyi bilmeyen
12. “Ana kuzusu” olan, ailesine sizden daha fazla önem veren
13. Arkadaşlarının yanında sizi azarlayan
14. Toplum içinde sıcak davranıp yalnızken uzak duran
15. Hatalarınıza odaklanıp iyi taraflarınızı, başarılarınızı, çabalarınızı görmeyen
16. Daha önce evlenmiş ve çocuğu varsa, çocuğuna nafaka ödemeyen, çocuğuyla görüşmeyen
17. Toplum içinde sizi devamlı düzelten, eleştiren
18. Eski sevgilileri ile görüşmekte ısrarlı olan
19. Evinde beslediği hayvanlara kötü davranan
20. Satıcılara, garsonlara, hizmet aldığı kişilere kaba davranan, küçümseyen
21. Annesi ile anlaşamadığınız
22. Çocuklarınıza iyi baba olamayacağını düşündüğünüz
23. Güvenmediğiniz
24. Size güvenmeyen, kıskançlığını kontrol edemeyen
25. Sık sık yalanlarını yakaladığınız
26. Bağışlamayı beceremeyen ve hatalarınızı devamlı başınıza kakan
27. Size aşırı bağımlı olan
28. Bencil ve cimri olan
29. Ailenizi küçümseyen
30. Toplum içinde beraber görünmekten utandığınız
31. Size saygı duymayan ve sizin saygı duymadığınız
Paylaş