Meditasyon... Çok kolay, çok faydalı

4dk okuma

Meditasyonu gereksiz ve saçma buluyor olabilirsiniz. Ancak yapılan güncel bir araştırma, meditasyon yaparken beynin hafıza, empati ve stresle ilgili bölgelerinde ölçülebilir yapısal değişiklikler olduğunu, meditasyon sonrası insanların daha iyi hissettiğini ortaya koydu. Rahatlamak için harekete geçmeye ne dersiniz?

Haberin Devamı

Meditasyon deyince aklınıza ne geliyor? Çoğumuzun pek ilgilenmediği, belki gereksiz, saçma, boş veya fazla ruhani bulduğu bir konu. Oysa güncel bir araştırma, meditasyon yaparken beynin hafıza, empati ve stresle ilgili bölgelerinde ölçülebilir yapısal değişiklikler olduğunu, meditasyon ardından insanların daha iyi hissettiğini ortaya koydu.
Sözü geçen araştırmanın ekibinden Harvard Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Sara Lazar, “meditasyon denince insanın aklına huzurlu olmak ve fiziksel olarak gevşemek geliyor.
Oysa meditasyonun, bunlara ek olarak gün boyu süren mental ve psikolojik faydaları da var. Beynin yapısındaki değişiklikler bunu ispatlıyor” diyor.

Meditasyon... Çok kolay, çok faydalı

Haberin Devamı


FAYDALARI NELER?

Meditasyonun birçok araştırma tarafından ispatlanmış faydaları şöyle özetlenebilir:
- Daha iyi bir uyku sağlıyor
- Stres hormonu olan kortizol salınımı yavaşlattığı için bağışıklık sistemini güçlendiriyor
- Kaygıyı azaltıyor
- Acıyı azaltıyor
- Enflamasyonu azaltıyor
- Depresyonu azaltıyor
- Stresi azaltıyor
- Yalnızlık duygusunu azaltıyor
- Duyguları düzenleme becerisini artırıyor
- Dikkati geliştiriyor
- Hafızayı güçlendiriyor
- Zihni temizliyor ve berraklaştırıyor


MEDİTASYONLA İLGİLİ ÖNYARGILARINIZ VARSA...


Bu kadar faydasını okuduktan sonra, meditasyon yapma fikrini gözden geçirebilirsiniz. Diğer yandan belki meditasyonla ilgili bazı önyargılarınız vardır ve bu önyargılar meditasyon yapmanızı engelliyordur. İsterseniz önce onları değiştirmek ile başlayabilirsiniz:
Meditasyon yapmayı bilmiyorum, yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
- Meditasyon hiç ummadığınız kadar kolay. Sadece zihninizdeki tercih ettiğiniz bir sahneye ya da manzaraya odaklanarak derin nefes alacaksınız. Dikkatinizin dağılmasını engellemek için nefeslerinizi sayabilirsiniz.
Yoga yapmayı bilmiyorum, bağdaş kurarak oturamam.
- Yoga bilmenize gerek yok. Meditasyon yaparken bağdaş kurarak oturmak da şart değil, koltukta oturarak da yapabilirsiniz. Sadece yatarak yapmayın, çünkü uyuyakalabilirsiniz.
Meditasyon yapmaya zamanım yok, her gün 1 saat ayıramam.
- Gün içinde telefonunuzla ya da TV önünde geçirdiğiniz zamanları hatırlayın. Meditasyon yapmaya niyetlendiğinizde sadece 10 dakika ayırmanız yeterli, o kadar kısa sürenin bile faydalarına inanamayacaksınız.
Çok zor, bu yaşta yeni bir şey öğrenemem.
- Derin nefes almak ve hayal kurmak sizce ne kadar zor olabilir?

BU DİNİ BİR RİTÜEL DEĞİL

Meditasyon dinimize aykırı, Budistlerin yaptığı bir şey.
- Meditasyonun hiçbir din ile alakası yok, dini bir ritüel değil.
Meditasyon yaparken kendimi garip hissediyorum.
- Derin nefes almak ve hayal kurmak sizce ne kadar garip olabilir?
Özel bir alan gerekli, benim evimde öyle bir alan yok.
- Meditasyon için sadece rahat bir koltuk yeterli. Bunun yanında kendinize özel bir alan da yaratarak yapabilirsiniz. Bazı kişiler daha kolay odaklanabilmek için çok ışık olmayan, loş, güzel kokan bir odayı tercih edebilir.
Ben uzun süre hiçbir şey yapmadan oturamam.
- “Hiç bir şey yapmamak” 10 dakika için kendinize verebileceğiniz en güzel hediye olabilir. Buna çabucak alışabilirsiniz.

Haberin Devamı

DERİN NEFES ALIN KAYGILAR AZALSIN

◊ Hiçbir şey yapmadan otururken kaygım daha da artar.
- Zihninize düşüncelerin üşüşmesi ve bunların belli seviyede bir kaygıya neden olması çok normal. 10 kere derin nefes alarak başlayın, bir süre sonra kaygınızın azaldığını göreceksiniz.
◊ Ben meditasyon yapamam çünkü çok fazla düşünüyorum.
- Herkes çok fazla düşünüyor. Akıl hep “konuşur!” Meditasyonun amacı düşünmemek değil, düşünceleri tercih ettiğiniz bir manzaraya yönlendirerek, sizi yoran düşüncelerden uzaklaşmak. Meditasyon yaparken akşam ne yemek yapacağım, yarın işteki problemi nasıl çözeceğim gibi düşüncelerin aklınıza üşüşmesi de normal. Bunu fark ettiğinizde nefesinizi saymayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

DENEMEYE VAR MISINIZ?

Önce nefesinizi yola sokalım. Çok derin bir nefes alın ve yavaşça verin. Göğüs yerine diyaframdan almaya çalışın. Elinizi göbeğinizin üstüne koyarak derin nefes alırken, göbeğinizin nasıl kalkıp indiğine odaklanın. Her nefes alışta içinizden yavaşça 8’e kadar sayın ve verirken de aynı şekilde 8’e kadar sayın. Hızlı nefes alıp verirseniz başınız döner.
Nefes alış verişinizi istediğiniz tempoya soktuktan sonra zihninizde bir görüntü, bir sahne oluşturmaya çalışın. Kimisi için bu bembeyaz kumları olan uçsuz bucaksız bir deniz olabilir, kimisi için yemyeşil ve mis kokulu bir orman. Ormanda yürüyüş yapıp deniz kenarına gelmeyi, deniz kenarında oturarak ufku seyretmeyi de hayal edebilirsiniz. Yeter ki sizi gevşetecek, iyi hissettirecek bir sahne olsun.
Zihninizdeki sahnede denizin, ormanın kokusunu, kuşların sesini, ayak sesinizi, denizin dalgalarının sesini hatırlamaya çalışın. Bu sahneyi zihninizde canlandırdıktan sonra orada kalmaya gayret gösterin ve bir yandan da nefesinizi kontrol edin. Aklınız başka şeylere gidiyorsa nefesinizi yüksek sesle saymaya başlayın, bu dikkatinizi tekrar nefesinize, kendinize vermenizi ve sizi sıkan düşüncelerden uzaklaşmanızı kolaylaştırır. 10 kere derin nefes almak sadece 1-2 dakika sürer. Dolayısıyla bunu ne kadar uzun yapacağınız size kalmış...

Yazarın Tüm Yazıları