Milyoner olmuşum, haberim yok

Filipinlerin eski devlet başkanı Joseph Estrada’nın eşi Lou Estrada, yerkürenin öbür ucundan beni seçmiş, 43,5 milyon doları paylaşmak için. Acaba kaç kişiye gitti bu mesaj?

İlkbaharın belki de en güneşli sabahı. Ofise yürürken avucum kaşınıyor, bir yerden para geleceğine alamet bu, eğer batıl itikatlara inanıyorsanız. ’Günüm iyi geçecek’ diyorum.

İnternetten e-posta mesajlarına göz atıyorum. İlki ‘Aziz dostum’ diye başlayıp ’Lou Ejercito Estrada’ imzasıyla noktalanıyor. Estrada aşina bir ad, Filipinlerin eski devlet başkanı Joseph Estrada’nın eşi. Filipinler’in eski ’First Lady’si acaba bana niye mektup göndermiş? Merakla okuyorum. Bayan Estrada kocasının rüşvet, sahtekarlık gibi düzmece ithamlarla görevi terke zorlandığını söyleyerek devam ediyor:

’Joseph iktidarda iken çeşitli ticari girişimlerle para kazandım. 45 milyon 500 bin doları kocam tevkif edilmeden önce AB içinde kıyıdışı bir bankada deposit hesabına yatırdım. Kocamın ve sonradan ihanete uğradığım yakın dostların dahi bu transferden haberi yok. Bu parayla çocuklarımın istikbalini garantiye almak istiyorum. Başkan eşi olarak el konmaması için yabancı ortağıma ait diyerek parayı yatırdım. Şimdi siz bu hesaptan parayı çekebileceksiniz. Bana tam isim, adres, özel telefon, faks ve e-posta adreslerini hemen geçin. Bu bilgiler bana gelince oğlum sizinle temasa gececek. Paranın yüzde 70’i bize, yüzde 30’u size kalacak. İşbirliğimizin hiçbir riski yok. Ayrıca bize düşen meblağ ile ülkenizde bina, otel alımı için yardımlarınıza ihtiyacımız olacak. Haberleşmemizin mahrem kalmasını rica ederim.’

BAŞVURUSUZ İKRAMİYE

Ne güzel teklif değil mi, bir devlet başkanı eşiyle iş yapacağım. Taş atıp kolum yorulmadan dolar milyoneri olacağım. Lou Estrada yerkürenin öbür ucundan beni seçmiş, 43,5 milyon doları paylaşmak için. Acaba kaç kişiye gitti bu mesaj?

Bilgisayardaki İngiltere’den gönderilen ikinci mesaj da bundan farksız. Uluslararası Lotto Kazananlar Programı’nın Queensley Rhoda adlı menajerinin mesajında e-posta adresime ilişik kod numarama büyük ikramiye çıktığını bildiriyor. ’Bir milyon 500 bin dolar kazandınız. Paranızı almak için Paul Zimmerman’ı arayınız. Kazandığınız ikramiyeye sahip çıkmazsanız bu meblağ gelecek çekilişe dahil edilecek’ diyerek bir de telefon numarası veriyor. Bilgisayar çekim sistemi içinde 40 bin şirket ve 20 milyon kişi arasında talih kuşu gelip başıma konmuş. Ne şans değil mi? Bayan Rhoda güvenlik protokolü açısından e-postadaki kod numaramı kimseye açıklamamamı istiyor. Böyle bir numara olduğunu ben bilmiyorum ki, başkalarına söyleyeceğim.

Sabahtan avucum boşuna kaşınmamış, bir günde ikinci kez dolar milyoneri olacağım haberini alıyorum.

GARANTİLİ MASTER

Üçüncü mesaj beni Amerika’nın zengin sınıfına taşıma yolunda değil, kültürel konumumu zenginleştirmeye yönelik. ‘Diploma almak, master yapmak şimdiye kadar böylesine kolay olmadı, hem de hayli ünlü bir üniversiteden’ diye başlayan mesajı okuyorum: ’Bir referans mektubu ile bize başvuru yapın. Hangi sahada diploma almak, master derecesi kazanmak istediğinizi belirtin. Test sınavı, sınıfta derslere girmek, kitap almak gerekmeyecek. Hiçbir başvuruyu geri çevirmiyoruz. Birkaç gün içinde diplomaya sahip olacaksınız. Mahremiyet ilkesine sıkı sıkıya bağlıyız. Hemen bizi arayın.’ Haftanın yedi günü, günde 24 saat aranacak telefon numarası da veriliyor.

Hayat ne kadar kolay değil mi, yılda yirmi bin doları aşkın asgari dört yıllık eğitimin sonucunu bir hafta içinde almak mümkün. Çevir telefonu tıp ve mühendislik diplomaları istediğini söyle. Geldiğinde çerçeveletip duvara as. Görenler, ’Amma da alim adammış’ desinler. Diplomanı koltuk altına sıkıştırıp hastaneye giderek işe başla, al eline neşteri ameliyathaneye gir.

Üçkağıtçılık yaşlı dünyamızın en eski mesleklerinden biri. Safdiller ise her yerde. Bugün bana sözde Filipinlerin eski başkanının eşinden veya lotarya programından gelen mektuplara gülüp geçenler çok. Ama bu sahtekarlığı fark etmeyenlerin sayısı da az değil. Yanıt verip yazışmaya başladığınızda yasal işlemler, haberleşme ve kayıt adı altında bir dizi masraflar istenecek. Söz konusu meblağlar milyonlarca dolar olunca pek çok kişi ’Belki de doğrudur’ diye şansını denemeye kalkacak. Tabii sonu hüsran bütün bunların. FBI, e-postayla ‘Nijerya Entrikası’ denilen petrol stoku sahtekarlığına düşen binlerce kişinin külliyetli miktarda para kaptırdığını söylüyor. Telefonla ısmarladığınız diplomayı veren üniversitenin de adı veya adresini duyan, bilen yok.
Yazarın Tüm Yazıları