Paylaş
Sportif oyunlar Amerikalıların ülkelerine bağlılığını tespit için temel ölçek. Futbol, beyzbol, basketbol gibi seyircisi yüksek sporlarda maç öncesi Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ile deniz piyadelerini (Marines) temsil eden askerler Amerikan bayrak ve sancaklarıyla sahaya "Bayrağımız geliyor" anonsuyla çıkıyorlar. Oyunlar milli maç havasında geçiyor. Yerine göre gençliğin gözdesi şarkıcılar, okul öğrencileri, polis-itfaiye bandoları eşliğinde gruplar Amerikan Milli Marşı'nı icra ediyorlar.
Çalgı aleti olmaksızın Amerikan milli marşı okumak güç. Ama çok sayıda sporcunun özellikle güftenin ilk bölümünden sonuncuya, defaatçe tekrarlanan ‘"Özgürlerin toprağında, cesurların evinde" çağrışımına gözyaşı dökerek eşlik edenleri izlerken ben de çok kere duygulandım.
Amerikalılar önemli günleri kutlamak, kökenlerini topluca anımsamak için ilkbahar ve sonbaharda törenler düzenliyorlar. Geleneksel hale gelen Columbus Day (İtalyan), Yeni Yıl-Altın Canavar (Çin), Porto Riko Günü, St. Patrick Day, Halloween (Cadılar Bayramı), Steuben Parade (Alman), Macy’s (Şükran Günü), İskoçya töreni, Brezilya, Haiti festivalleri, Yunan, İsrail törenleri, Türk Günü Yürüyüşü hemen her hafta sonunda New York’un bir ilçesinde rastlanacak kutlama günlerine birer örnek.
Düzinelerle seyyar sergiler, rengarenk kostümler içinde dansçılar, gaydalarını üfleyen İskoç müzisyenlerinin şov gibi geçen coşkulu törenlerinde dev mağaza Macy’s’in milyon doları aşkın masrafla düzenlediği Şükran Günü şenliği, New York limanı girişinde havai fişek gösterisi en görkemli olanı.
Türk, Alman, İsrailli, Rum, İtalyan ve yeni dünya azınlıkları yılda bir kere açık hava gösterileriyle kökenlerini canlı tutmaya çalışıyorlar. Önemli kişilere konuşmalar yaptırıyor folklor gösterileri, mini konserler düzenleniyor.
Geleneksel Türk Günü’nde en fazla ilgiyi Türk bayrakları çekiyor. Çocuğu, kadını, erkeği ile herkeste Türklükle ilgili bir şeyler var. Annelerde kırmızı-beyaz etek-bluz, öğrencide bayrak renginde tişört, kaş üstünde ayyıldızlı bandana, sırtında ‘Türkiye’ yazılı gömlek, spor Cadillac’ta ‘İstanbul’ plakası, genç çehrelerde çift renkle ay ve yıldız.
Izleyici, katılımcı sayısıyla Türk bayrağı taşıyanların yüzdesi sanırım azınlık gruplar arasında en üst sırada. Gezip gördüğüm törenlerde bayrağını tanımadığım kişilere "Neredensiniz" diye milliyetlerini sorup kökenlerini öğreniyorum.
Madison Caddesi’nde bir kaldırımdan diğerine kanat germiş bayrağımız yanında güven duyarak yürüdüm çeşitli kereler. Hiç kimse dev boyutlu bayrağımızın aidiyetini sormadı.
Paylaş