Paylaş
“Uzaklara gittim, uzaklara.”
“Nereye?”
“Malezya’ya” diyor.
Fazla seyahat eden insan değil, meraklanıyorum: “Ne için?”,
“Plastik cerrahi için.” Ağzı burnu yerinde, üstelik yaşını başını almış kişi, neresini düzelttirmiş acaba?
Bu kez kahkaha atıyor: “Benim sorunum yok, anneme refakat ettim.”
Annesi 80’ini devirmiş olmalı. Yüz gerdirecek, karnından yağ aldıracak yaşı geride bırakması lazım. Neyse arkadaşım beni yormaktan vazgeçiyor: “Annem torun sahibi, güzellik operasyonu değil yaptırdığımız, diz ameliyatı geçirdi Uzak Doğu’da. İki ay oldu New York’a döneli.”
Amerika tıp merkezleriyle ünlü bir ülke, yerkürenin dört bucağından hastalar dertlerine şifa aramak için buraya geliyor, aralarında şöhretli hekimler, cerrahlar olduğu halde. Niye Malezya’ya gitmiş arkadaşım: “Son 10 yıldır annem yürümekte rahatsızlık çekiyordu. Çeşitli tedaviler yapıldı, kısa süreli iyileşme gösterdi ama geçen yıl ağrıları arttı. Doktorlar yapılacak olanın yapıldığını, sorunun ancak ameliyatla düzeleceğini söylediler. Kabul ettik ama finans sorunu çıktı karşımıza. Diz kapakları, eklemleri değiştirme masrafları 90 ile 120 bin dolar arasında. Benim maddi destek vermem lazım gelecekti. Yeğenimin, ilkin yadırgadığımız bir önerisiyle, bütçemi sarsacak ameliyat problemine çözüm bulundu.”
Arkadaşım, akraba-eş dost iletişimleriyle diz ameliyatlarının Malezya’da 15-25 bin dolar arasında yapılacağını öğrenince annesinin doktoruyla temasa geçip görüşüne başvurdu. Aldığı yanıt çok olumlu idi: “Anneme durumu naklettiğimde heyecanlandı, ilk uçakla Malezya’ya gitmek istediğini söyledi. Kuala Lumpur’da yabancı hastaların bakımını yapan bir tıp merkeziyle konuştuk, 20 gün sonra yola çıktık. Malezya’ya ayak bastığımızın 3’üncü günü ameliyata alındı. Uzun bir operasyon geçirmesine rağmen ertesi sabah bilinci yerinde, gözleri ışıl ışıl idi.” Annesiyle birlikte üç hafta Malezya’da kalan arkadaşım devam ediyor: “Ameliyatı yapan Malezyalı cerrah annemin çift değil, tek dizinin ameliyata ihtiyacı olduğunu söyledi. Ödediğimiz para beklentilerimizin dahi altındaydı. Hastanede 10 gün, akabinde bitişik otelde bir hafta ikametin ameliyat masrafları içinde olması da bizi sevindirdi. Amerika’ya dönerken annem zaman zaman bir baston kullandı. Şimdi bastonsuz rahatça yürüyor.”
Diz ve kalça ameliyatları, eklem yenileme operasyonları Amerika’da oldukça popüler. 2003 yılında 418 bin Amerikalı diz, 220 bini aşkın ise kalça ameliyatı geçirdiler. 2009’da diz veya kalça ameliyatları her yıl artan oranla 800 bini aştı. Amerikan Ortopedist Cerrahlar Cemiyeti, 2030 yılında kapsamlı diz ameliyatlarının yüzde 63, kalça operasyonlarının ise yüzde 174 artacağını bildiriyor. Ortopedist cerrahlar yıpranmış eklemlerin yenilenmesinde tıp teknolojisinin son buluşlarının uygulandığını, hastaların yeni diz kapakları ile 10-20 yıldan daha ileri yaşlara ulaştıklarını ifade ediyorlar.
Para sıkıntısı çeken Amerikalı hastalar ucuz tedavi için giderek Güney Asya’da Hindistan, Tayland ve Malezya’yı, Amerika kıtasında Costa Rica, Meksika, Panama, Brezilya ve Arjantin’i tercih ediyorlar. Avrupalı zenginler ise hastalık tedavisi ve kozmetik cerrahi için Amerika’ya geliyorlar. 2006’da ABD dışında tedavi gören Amerikalıların sayısı 150 binden 2010’da bir milyonun üstüne çıktı. Dışarıda yüz, boyun gerdirme, göğüs büyütmeden kalça ve diz ameliyatları, uçak masrafları dahil, yüzde 40 düşük oluyor. Amerika’da yaşayan Türkler de diş sorunlarını çok daha ucuza geldiği için Türkiye’de hallediyorlar.
Amerika’da diz ve kalça sorunları için ameliyat masasına yatanları arasında çeşitli alanda şöhrete ulaşmış kişiler var. Hayatta olan veya vefat etmiş ünlülerin kısa listesi:
6 yaşında kız çocuğu sahibi aktör Michael Douglas (diz), aktris Jane Fonda (diz), Katherine Hepburn (diz), ABD eski başkanları Ronald Reagan (kalça), George W. Bush ve annesi Barbara Bush (kalça), tenor Luciano Pavarotti (kalça), Papa John Paul II (kalça), Liza Minelli (diz), müzisyenler Billy Joel (iki dizi), Ray Charles ve Eddie Van Halen (kalça), olimpiyat şampiyonu jimnastikçi Mary Lou Retton, golf şampiyonu Jack Nicklaus (kalça).
Paylaş