"MÜZELER Küresel Bir Misyon Üstleniyor" yazım üzerine (Hürriyet, 26 Haziran 2006) Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün’den bir açıklama aldım.
Aşağıda bu bilgilendirme yazısını okuyacaksınız:
"Kültür zenginliklerimizi yurtdışında tanıtabilmek amacıyla, 1984 yılından itibaren 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde eski eserlerimizden oluşan sergiler düzenlenmekte ya da düzenlenen uluslararası sergilere eski eserler gönderilerek katılınmaktadır.
Bu kapsamda 2005 yılından itibaren gerçekleştirilen ve 2007 yılı sonuna kadar düzenlenmesi planlanan sergiler hakkındaki bilgiler aşağıda verilmiştir.
15 Ekim 2005 tarihinde Almanya’da Bochum Madencilik Müzesi’nde açılışı gerçekleştirilen "Uluburun Gemisi: 3000 Yıl Önce Dünya Ticareti" sergisi halen devam etmekte olup bugüne kadar 225.000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. 16 Temmuz 2006 tarihinde sona erecek sergide, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Çorum Müzesi’ne ait toplam 232 adet eserimiz yer almaktadır.
2005 yılında Amerika’da Smithsonian Enstitüsü’nde düzenlenen ’Stil ve Statü: Osmanlı Türkiye’sinden Saray Giysileri’ sergisinde İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ile Konya Müzesi’nden 50 adet eserimiz teşhir edilmiş olup, 103.212 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
Yine 2005 yılında Japonya’da düzenlenen ’EXPO-2005 Dünya Sergisi’nde İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Topkapı Müzesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, İstanbul Şehir Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi ile Konya Müzesi’ne ait 24 adet eserimiz teşhir edilmiş, serginin dünya fuarında yer alması nedeniyle ziyaretçi sayısı 3.662.282 olmuştur.
İspanya’da Barcelona ve Valencia kentlerinde Mayıs 2005’te düzenlenip Ocak 2006’ya kadar devam eden ’West Portrait By East’ sergisine Bakanlığımız Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı kütüphaneler ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi’ne ait 8 eserle katılmış ve sergi 50.671 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
2005 yılının en dikkat çeken sergisi İngiltere ve Londra’da Royal Academy of Arts’ta gerçekleştirilen, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Konya Müzesi, Diyarbakır Müzesi, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi ve bağlı kütüphaneler, Sakıp Sabancı Müzesi ile Askeri Müze’ye ait 234 adet eserimizin teşhir edildiği "Türkler: Bin Yıllık Yolculuk (600-1600)" sergisi olmuş ve 262.582 kişi tarafından ilgiyle izlenmiştir.
Düzenlenen tüm sergilerde ev sahipliği yapan kurumlar, sergi kataloğunun basımını da gerçekleştirmişlerdir.
2006 yılı Ekim-Kasım aylarında Almanya Hamburg’da, özel müze ve koleksiyonlar ile Deniz Müzesi’ne ait sergilerden oluşan ’2006 Denizcilik Sanatı: Türkiye’den Sanat ve Gemi Yolculuğu’ sergisi düzenlenecektir.
Ayrıca yine 2006 yılı Aralık ayında açılışı gerçekleştirilerek Nisan 2007 tarihine kadar teşhiri devam edecek olan ’İstanbul: Türk Geçmişinde Gezinti’ konulu bir serginin Hollanda’da düzenlenmesi planlanmıştır.
2007 yılında Çek Cumhuriyeti’nde ’Hititler’ konulu, Almanya’da ’12 Bin Yıl Önce Anadolu: İnsanlık Tarihinin En Eski Anıtları’ konulu, Japonya’da, ’Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı’ konulu sergilerin ve Hollanda’da ’Çocuk Kaftanları’ sergisinin düzenlenmesi programlanmıştır.
Eserlerimizin yurtdışında sergileneceği mekánların güvenliği, ülkemizin ve sergilenecek eserlerin prestijine uygunluğu, sergi organizatörlerinin eski eser teşhiri konusundaki uzmanlıkları göz önüne alınarak sergi talepleri titizlikle değerlendirilmekte ve kültür mirasımızın layıkıyla tanıtılabilmesi için yurtdışı sergi programlarımız sürdürülmekte, konferanslar, konserler, defileler gibi yan etkinliklerle Türkiye’nin çağdaş yüzü gösterilmektedir."