Yıllıkları özlüyorum eksikliğini duyuyorum

GEÇEN bir yılın edebiyat, sanat olaylarını, en beğenilen, tartışılan, en çok satan kitaplarını, en önemli sergilerini, aramızdan ayrılanları öğrenmek istemez misiniz?

Buna kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum.

Benim kuşağımdan, hatta daha sonraki kuşaktan da birçok kişinin Varlık Yıllığı'nı, Aziz Nesin Yıllığı'nı, Sinan Yıllığı'nı, Tan Yıllığı'nı aradığından kuşkum yok.

Edebiyat, sanat yıllıkları artık yayınlanmıyor.

Okurlarım belki de her yıl bugünlerde aynı şikáyeti gündeme getirmemden bıkmışlardır. Sayısı yüksek sayılabilecek okurlarım, benden geçen yıla dair bilgiler istemekte.

Zeki bir dostum, bunca yayın arasında gereksinim duyulmadığı için bunların artık çıkarılmadığı kanısında, acaba haklılık payı var mı? Bilmem, gene de denemeye değer diyorum, yayıncılar için.

Sadece Mehmet H.Doğan'ın hazırladığı Şiir Yıllığı, geçen yılın iyi şiirlerini masamıza getiriyor.

Sanat, kitap eklerinde, aylık sanat/edebiyat dergilerinde, geçen yıla dair çıkan bölük pörçük bilgiler, sistemli, doyurucu bir geçen yıl dökümünden uzak.

* * *

YILLIKLARDA
yer alan bilgilerden, içeriğinden söz edelim ki, siz de onlara karşı bir özlem duyun. Bilmeyenler de gelecek yıl böyle bir çalışmanın gereğini desteklesinler.

Varlık Yıllığı'nda geçen yılın edebi türlerindeki kitaplar üzerine tanıtıcı notlar yer alırdı. Ayrıca sinema, tiyatro, resim üzerine de genel bilgileri bu yazılardan edinirdim.

Değişik mesleklerden kişilerin düşüncelerini yansıtan soruşturmalar da yıllığı zenginleştirirdi.

En yararlı çalışma da Sami N.Özerdim'in yıllığın sonuna konulan bibliyografyasıydı.

Aziz Nesin Yıllığı'nda edebiyat türleriyle ilgili inceleme yazılarının, yıl dökümlerinin yanı sıra, yuvarlak yaş dönümlerindeki edebiyatçılarla söyleşiler yapılırdı.

Çalışma ortamının günlük ritminde birçok kişi, ödül kazanan kitapları buradan öğrenir, onları okurdu. Çünkü elinde yazılı bir başvuru kaynağına bakabilirdi. Teknolojinin geliştiği, ressamların albümlerinin yayınlandığı bir ortamda, ressamlara yönelik seçme işlemi bile, bu yıllıklar aracılığıyla yapılabilir.

Hele bibliyografyanın önemini, yokluğunda daha iyi anladım.

Geçen yıllara dönük çalışmalarımda, mutlaka bu yıllıkları okuyorum.

Belgesel yanları her geçen yıl biraz daha önem kazanıyor.

* * *

YAYINEVLERİNE
sesleniyorum.

Mutlaka bu tür bir yıllık yayınlayın. Gerçekten de okurlarınızın buna ilgi göstereceğinden eminim.
Yazarın Tüm Yazıları