Paylaş
Kimdir Selâhattin Yolgiden?
1977 yılında İstanbul’da doğan şair ilk şiirini 2000 yılında yayımladı. 2004 yılında, ilk kitabı ‘Su Kıyısında Kimse Yoktu’ ile Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü; 2007 yılında çıkan 2’nci kitabı ‘Gün Geceye Küstüğünde’ ile M. Sunullah Arısoy Şiir Ödülü’nü kazandı. 2009 yılında çıkan 3’üncü kitabı ‘Unuttuğum Limanların Ardından’ ve 2011 yılında ‘Kuş Uykusu’ isimli dosyasıyla Arif Damar Şiir Ödülü’nü kazanan şair, dosyadaki şiirleri ‘Lacivert Bir Oyundu İkimiz Arasında’ ismiyle kitaplaştırdı.
Neredeyse her kitabı, dosyası ödülle taçlandırılan, günümüz şairlerinden önemli bir isim Selâhattin Yolgiden.
Behçet Aysan Madımak olayında yanan dostlarımızdan biriydi!
Onun adına düzenlenen bu ödül; bir usta şairi yaşatmaya devam ediyor.
Seçiciler kurulu Cevat Çapan, Doğan Hızlan, Emin Özdemir, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Turgay Fişekçi ve Zeynep Oral’dan oluşuyordu.
Yolgiden ödül kazanan kitabında ünlü ve önemli ressamlar üzerine şiirler yazmış.
Bir şairin bir ressamı anlatması, onu ve eserlerini algılayışını şiire getirmesi, benim için iki türün birleşmesi anlamına geliyor. Eğer bu ressamları tanıyorsanız, sergide veya katalogda resimlerini görmüşseniz, şiiri okumak size daha değişik tatlar verecektir.
Her zaman merak ettiğim bir husus. O ressamları tanımayan, tablolarını görmemiş olan biri için bu şiirlerin etkisi nedir, nasıl algılanır? Şiir olarak tek başına değerlendirilir mi?
Ben farklı bir yaklaşımı daha uygun bulurum. Resimleri görmeden önce okuyun, resimleri gördükten sonra bir daha okuyun, şiirin bağımsız gücü her zaman farklı biçimde kendini ortaya koyacaktır. Şiirler bence şiir okurunun kültür birikimi, görsellikle ilgisi açısından da bir sınav niteliği taşıyor.
* * *
ŞAİR hangi ressamların şiirini yazmış, şair hangi ressamlardan esinlenmiş: Van Gogh, Margritte, Seurat, Dürer, Fikret Muallâ, Dali, Chirico, Balthus, Sisley, Picasso, Modigliani, Botticelli, Degas, Frida, Klimt, Renoir, Toulouse Lautrec, Miro, Munch, Pisarro, Manet, Turner, Monet, Caravaggio, Gauguin, Leonardo, Goya, Matisse, Rembrandt, Michelangelo, Rothko, Cezanne, Chagal.
Şairin adına şiir yazdığı ressamlardan tek Türk ressamının Fikret Muallâ olması, belki onun resme daha doğrusu Fikret Muallâ’nın resmine dair fikirlerini de ortaya çıkaracak bir durum... Okurlara bir tavsiyede bulunacağım, teknoloji ilerledi, bilgisayarınızda bu ressamları arayıp internetten bulabilirsiniz.
Hayatlarını öğrenebilirsiniz, resimlerine bakabilirsiniz sonra da şiirleri okuyabilirsiniz. Şiir sevenler için güzel bir çaba.
* * *
ÖDÜL kazanmayı hak eden iyi bir şiir kitabı.
Yazıyı Fikret Muallâ şiiriyle bitirelim:
balonunu elinden
kaçıran küçük kız
çık saklandığın yerden
bir mayıs sabahı herkes
dans ederken
pencereden sızan
bir trompet
yıkarken yakalayacak
seni aniden
utançlarını, içinde kalan
kendime küçük bir ev çizdim
kendi pastellerimle
kendi kâğıdıma
mutluyum, bakmayın ağladığıma
kayık tabakta
hareketsiz yatan
tuzlu suların asil kızı
titre, açılırken bir büyük rakı
(*) eve geç kaldım yalnızlık bekler, Selâhattin Yolgiden, Kırmızı Kedi Yayınları.
Paylaş