Yaşar Kemal ’Dört İklim’den çocuk okurlarıyla buluştu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TAKSİM’deki Lamartin Oteli’nin bir salonunda, cuma günü coşkulu bir toplantı yaşandı.
Yaşar Kemal, Türk, Yunan, Alman, Fransız edebiyat öğretmenlerinden, liseli öğrencilerden oluşan okurlarıyla bir araya geldi.
ÖDTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nin öğretmenleri Deniz Zeká ve Meral Erdem, ilgi çekici bir proje gerçekleştirdiler.
Dört İklimde Bir Kitap Projesi adını taşıyan bu girişime katılan gençlerin hepsi İnce Memed’i okuyacaklar, yazarına soru yönelteceklerdi.
Salona girdiğimde Yaşar Kemal, genç okurlarının soruları karşısında terliyordu. Romancı; Ada Dörtlemesi’nin son cildini yazdığından, ne kimseyle görüşüyor ne de pek fazla sokağa çıkıyor. Ama bu genç, bilgili, coşkulu okurların çağrısına koşup gelmiş.
Çocuklar büyülenmiş gibi, bir yazarın dünyasının bütün güzelliklerine kendilerini kaptırmış dinliyorlardı.
Bir büyük yazarın yaşamı nasıldı? Bütün dünyanın okuduğu bir insan kimdi?
Ben de onun yalnız Türk edebiyatında değil dünya edebiyatındaki yerinden söz ettim.
Yaşar Kemal’in yanında da, onun eserlerini yayıma hazırlayan, çalışmalarını sınıflayan, derleyen bir Yaşar Kemal uzmanı olan Alpay Kabacalı vardı.
YAŞAR KEMAL konuşma sırasında, Çakırcalı Efe’den söz açtı, o öldükten sonra bile mezarının yanından geçenlerin, hálá, "Efe yol ver geçelim..." dediklerini anlattı.
O sırada Yunanistan’ın Rodos adasından gelen Nike adlı Yunan Dili ve Edebiyatı öğretmeni, Yunanca "Çakırcalı Efe" türküsünü söyledi.
BÜYÜK OKURLARDAN DAHA İLGİ ÇEKİCİ
ÇOCUK okurlar öylesine iyi hazırlanmış sorular yönelttiler ki, hepsinin de kitabı derinden okuduğunu, öğretmenlerin de bu unutulmaz kitap konusunda onları eğittikleri anlaşılıyordu.
Çocukların nasıl iyi bir okur olduklarının, İnce Memed’i dikkatle incelediklerinin göstergesi; toplantının süresiydi: 14.30’da başladı 18.30’da bitti.
Dünyanın sayılı Türk yazarlarından birini bulunca, sadece romanlarının sınırı içinde kalmadıklarını tahmin edersiniz. Türkiye’yi de, Türk kültürünü de ondan sordular.
Yaşar Kemal’in romanları kadar yaşamı da efsanedir.
İnce Memed’i ne kadar sevdiği, tanıdığı eşkıya olup olmadığı sorularını, romancı, ailesindeki eşkıyayı anlatarak yanıtladı.
İnce Memed nasıl biriydi?
Bir romancı ustalığıyla Yaşar Kemal bu soruyu şöyle yanıtlıyordu:
"İnce Memed, ’mecbur insan’dı, Hazreti Muhammed, Hazreti İsa, Che Guevera da ’mecbur insan’dı, yaşam onları bunu yapmaya zorladı ve beni de yazmaya."
* * *
HER büyük eseri her yaştaki kuşağın algılaması farklı.
Büyük eserlere özgün bu yorum çeşitliliğini çok severim. Dün bunu yaşadım.