HACETTEPE Üniversitesi Beytepe Kampusu’nda 12 ile 13 Ekim günleri Türk edebiyatı açısından ilgi çekici bir Kolokyum düzenlendi.
Konu başlığını okuduğunuzda, bildirilerin gerçekten önemli olduğunu siz de kabul edeceksiniz:
Frankofon Türk Şairlere Saygı.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Kolokyum Sorumlusu Prof. Dr. Kemal Özmen toplantının eksenini şöyle özetliyor:
"Hugo, Nerval, Baudelaire, Verlaine, Rimbaud ve Mallarme gibi XIX. yüzyıl Fransız şiirinin büyük adlarıyla başlayan ve XX. yüzyılda Valery, Apollinaire, Aragon, Eluard, Prevert ve gerçeküstücülük geleneğine bağlı çok sayıda şairle gelen etki ve katkıların Modern Türk Şiiri’nin, Türk şiirinde yeni bir dilin oluşmasındaki önemi tartışılmazdır.
Tevfik Fikret’ten Yahya Kemal’e, Haşim’e, Názım Hikmet’e, Necip Fazıl’a, Cahit Sıtkı’ya, Orhan Veli’ye, Melih Cevdet’e, Oktay Rifat’a, Dıranas’a, Tanpınar’a, İlhan Berk’e, Cemal Süreya’ya, Attilá İlhan’a, nispeten daha genç kuşak olarak Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Enis Batur, Özdemir İnce’ye kadar çok sayıda Türk şairi bu kültür sayesinde Gide’in deyimiyle söylersem ’nice uzak akrabalar’ını bulmuşlardır."
Düzenleme Kurulu; aşağıdaki adlardan oluşuyor:
Kemal Özmen, Zeynep Mennan, Nizamettin Kasap, Okur Kasap, Songül Aslan Karakul, Eylem Aksoy Alp.
* * *
İKİ gün sürecek kolokyumda, üç şairin, Hilmi Yavuz, Ataol Behramoğlu, Tuğrul Tanyol’un bildirileri, şiirle eleştiri arasındaki gelgitlerden oluşacak.
Tuğrul İnal’ın Gerçeküstücülük ve Orhan Veli Şiiri Üzerine Bir Yaklaşım Denemesi ile Alpaslan Yasa’nın Jacques Prevert ve Orhan Veli Şiirlerinin Akrabalığı, iyi bir şairimizi Batı esintileri içinde incelediğinden, ilgimi çekti.
İki günlük kolokyuma katılacak adlara, konu başlıklarına baktığımda, Frankofon Türk Şairlerine Saygı’da okunan bildiriler kitaplaştığında, Fransız edebiyatı, şiiri etkisinde Türk şairlerini yeniden değerlendiren yazıların yazılabileceği kanısına vardım.
* * *
ŞİİR okurlarının, şiiri sevenlerin, şiir üzerine yazanların bu kolokyuma gideceği kanısındayım.
Bunca iyi şairi, incelemeciyi, öğretim üyesini, eleştirmeni bir arada önemli bir konu ekseni çevresinde bulup dinleyemezsiniz.