Türk müziğinin seçkin bestelerini dinleyin

DOKTORLARIN müzikle ilgilerinin birçok örneğini çoğumuz biliriz.

Haberin Devamı

Özellikle Türk müziği ile uzmanlık derecesinde ilgilenen, uğraşan, emek veren doktorlar denince aklıma hemen Alâeddin Yavaşça, Nevzat Atlığ, Ali Rıza Kural gelir.

 

Yavaşça hem usta bir icracı hem de büyük bir bestecidir. Kısa bir süre önce Pera Müzesi’nde 90. yaşı kutlandı.
Nevzat Atlığ da yıllarca koro yönetti, CD’ler doldurdu, notalar yayımladı. Önemli çalışmalara imza attı. Şimdi de sitesinden bu çalışmaları bize dinletiyor.
Bu hafta dinlediğim iki CD’den oluşan albüm, Prof. Dr. Ali Rıza Kural’a ait.
Sade bir adı var: “Klasikler”. Kalan Müzik etiketiyle yayımlandı.
O da doktor/tıp ve müzik ilişkisini sürdüren adlardan.
Onu TİM’deki konserde dinlemiştim, daha sonra da Büyük Kulüp’teki icrasını Nevzat Atlığ ile birlikte dinleyip beğenmiştik.
Kural, mesleki yaşamıyla bir arada yürüttüğü müzik yaşamı konusunda, müzikseverlere, dostlarına bir yazı gönderdi.
Hem meslek yaşamında hem müzik yaşamında etkili isimlerin başında Nevzat Atlığ geliyor. Müzik yaşamını ayrıntılı yazacağım ama meslekte de yönlendiren Nevzat Atlığ olduğu için biraz söz etmek gerekir.
1974 yılında konservatuvarı bitirip, bir yıl sonra da Tıp Fakültesi’ni bitiren Kural, Atlığ’a gidiyor. Atlığ, onu ürolog Muzaffer Akkılıç’a gönderiyor. Böylece ürolojideki kariyeri başlıyor.

 


* * *

 

Haberin Devamı


ÇOCUKLUĞUNDA radyodan duyduğu şu anons kulağından gitmemiş: “Doktor Alâeddin Yavaşça’dan şarkılar dinlediniz...”
Kendini bildiği yıllarda ne olacaksın diye sorduklarında ise “Şarkıcı doktor olacağım” dermiş. Yavaşça ile yıllar sonra tanışmış.
İlk dersini icracı ve besteci Arif Sami Toker’den almış.
Daha sonra, Rumeli Türkleri Derneği Korosu, İstanbul Üniversitesi Korosu, İstanbul Belediye Konservatuvarı Öğrenci Korosu gibi korolarda yer almış.
‘Dokunuş’larını hissettiği hocaları da unutmuyor, başarısındaki rollerini belleğinde tutuyor: Rüştü Eriç, Süheyla Altmışdört, Muazzam Sepetçioğlu, Dürdane Altan, İsmail Hakkı Özkan bunlardan bazıları.
Her bir CD’sinde 21 besteyi seslendirmiş.
42 seçkin parçayı dinleyeceksiniz “Klasikler” albümünde.
Birinci CD’de Sazkâr, Rast, Hisâr Bûselik makamlarında eserler yer alırken, ikinci CD’de Hicazkâr, Nihavend, Kürdîli Hicazkâr makamlarında eserler yer alıyor.
Albümde yer alan saz sanatçıları ise ut - Osman Nuri Özpekel, keman - Aziz Şükrü Özoğuz, kudüm ve daire - Fahrettin Yarkın, kanun - Taner Sayacıoğlu, ney - Volkan Yılmaz, kemençe - Lütfiye Özer, tanbur - Gamze Ege Yıldız, viyolonsel - Volkan Ertem.
Kural, repertuvarına Türk müziğinin seçkin bestecilerinin seçkin eserlerini seçmiş. Klasik tarzda okuyuşu, Türk müziğini sevenler tarafından beğenilecek bir icra.
Radyolarda, televizyonlarda çok az rastladığımız eserlerden oluşan, arşivlik nitelikte iki CD.

 


* * *

 

Haberin Devamı


TÜRK müziğini sevenler, iyi besteler dinlemek isteyenler mutlaka edinmeliler.

Yazarın Tüm Yazıları