KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı 15 CD’lik müzik arşivi, Türkiye ve Türk coğrafyasının içindeki dini, dindışı bestelerin, türkülerin bize, doğru icrasını dinletiyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CD’lerin tanıtım kitapçığındaki Sunuş’unda müziğin işlevini, müziğin bir ulusun kültür varlığı içindeki yerini belirtiyor. Birinci paragrafı birlikte okuyalım:
‘Müzik ait olduğu toplumun sosyal, kültürel ve siyasal tarihinin derin taraflarıyla kavranması yanında insanı, eşyayı, tabiatı, olayları algılama ve yorumlama biçimlerine dair çok önemli ipuçları içeren bir sanattır.’
Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel’in Önsöz’ünden sonra bestecinin yaşamı, icra eden topluluk hakkında bilgi, saz ve ses solistlerinin listesi, eserlerin güftesi yer alıyor.
CD’lerde neler var?
Zekái Dede - Sûz-i Dil Mevlevi Áyini, Zekái Dede - İláhiler, Hammámizade İsmáil Dede Efendi, Tanbûri Mustafa Çavuş, Şevkó Bey, Rahmi Bey, Balkanlarda Türk Müziği, Raci Alkır - İláhiler, Sultan Bestekárlar-Mehter, Bengisu, Osman Aziz Balkan Türküleri - Varayım Gideyim Urumeline, Áşık Emrah, Áşık Kerem, İstanbul Modern Folk Müziği Topluluğu, Mücahit Işık - Sentez-i Muhabbet.
* * *
BÜTÜN ulusların dini müziklerini dinlerim, ikisi de ruh álemimizin derinliklerindeki duyguları açığa çıkarır, varlığımız üzerine düşünme sürecini başlatır.
İster Bach, ister Zekái Dede olsun, ikisi de benim kişisel dünyamda aynı etkiyi yaratır.
Sözünü ettiğim CD’lerde dini müziği dinlediğinizde sanırım bu karşılaştırmayı yaparsanız, benim düşüncelerime katılabilirsiniz.
Bestelerin hem enstrümantal, hem de sözlü icraları iki CD’lik albümde bir arada.
Sanırım genç kuşak, enstrümantal olana daha yatkın bir kulak taşıyor. Çünkü sözleri anlamakta güçlük çekecek, belki yeniden basımı yapıldığında, albümlere küçük bir sözlük de eklenebilir.
Bu dizi daha da zenginleştirilebilir. Bizim türkülerimizle, saz eserlerimizle, diğer bestecilerimizle.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu ses antolojisinin, eksiksiz ve mükemmel olmasını diliyorum. Bunu alan Türk müziğini seven ya da öğrenmek isteyen bir meraklı, o müziğin geniş coğrafyasındaki bütün sesleri bulmalıdır.
* * *
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın görevinin bu tür çalışmalar olduğu kanısındayım. Asıl işlevini böylece yerine getiriyor.