TÜBİTAK yayınları rekora gidiyor

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu), 9 aylık bir zaman diliminde 600.000 kitap satmış. Bir bilim kurumunun bu sayıya ulaşması gerçekten bir rekordur.

Bilimin sadece bilim adamları ve uzmanlar için değil, herkes için gerekli olduğu anlayışından yola çıkarak, bilimi gerçekten popülerleştirdiler.

Yayınladıkları kitapların çoğunu okuyorum, terminoloji yığınından uzak, anlaşılır bir dille yazılan kitaplar her kuşaktan ve her düzeyden insanda bir bilim kavramı yaratıyor.

'Bilgi çağı' diye dilimizden düşürmediğimiz bu kavram için neler yapıyoruz, sorusunun cevabını bu yayınlarla TÜBİTAK veriyor.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Özgüven'in verdiği bilgi, kurumun yayıncılıkta, bilim düşüncesini yaymakta yükselen çizgisini gösteriyor.

1993 yılında üç yeni kitabın basımını yaparak yayıncılığa başlayan kurum, '94'te beş, '95'te on iki, '96'da yirmi, '97'de yirmi beş ve '98 yılının 9 aylık döneminde de doksan yeni kitabı okurlara sundu.

Kitapların dışında Bilim ve Teknik (aylık popüler bilim dergisi) teki konuları ben severek okuyorum. Tatlı bir anlatımla yazılan bu yazılardan çok şeyi, eğlenerek öğreniyorum.

Bilim kavramının, bilincinin, bilim ve teknolojinin ne olduğu konusunda bilgili, çağcıl insanlara gereksinimimiz varsa -ki tersini söylemek mümkün değil- onlara daha çocuk yaşta bilimi, tarihini okutmalıyız, öğretmeliyiz. Bilim Çocuk, işte bu işlevi yerine getiriyor. Çocuklara bilimi, dünyayı, gezegenleri olağanüstü çekici ve onların kelime hazinesi içinde anlatan önemli bir dergi.

Ciddiyet deyince arkasından gelen ikinci kavram asık yüzlülüktür. Oysa en ciddi konuyu bile, bilimi bile herkesin anlayabileceği kelimelerle anlatmak mümkündür. Popüler kelimesinin sırrı burada yatar.

Masamın üstünde iki tane TÜBİTAK yayını var: Ekrem Akurgal'ın 'Anadolu Kültür Tarihi' ile Seton LLoyd'un (Çeviren: Ender Varinlioğlu) 'Türkiye'nin Tarih -Bir Gezginin Gözüyle Anadolu Uygarlıkları-', sanırım hepimizin kitaplığındaki baş ucu kitapları arasındaki yerini alacaktır.

Hele Rakamların Evrensel Tarihi, öylesine hoş bir kitaptı ki herkese tavsiye ederim. Bir bilim kitabının öğreticiliği, bir romanın akıcılığı, ritmi, bir tarih kitabının merakı bu kitapta bir araya gelmişti.

***

BİLİM VE TEKNİK'in ekim sayısında Ergun Türkcan'ın TÜBİTAK'ın 35.Kuruluş Yıldönümünde Türkiye'de Bilim Politikası yazısıcumhuriyet ve bilimsel zihniyetin oluşumu konusunda çok ilgi çekici,saptamalar ve yorumlar getiriyor ve bilimin boyutunu ortaya koyan şu yorumu yapıyor:

‘‘TÜBİTAK'ın değerlendirilmesi de yalnızca bilimsel ve teknolojik ölçütler açısından değil, sonuç olarak Türkiye'ye ve Türkiye'nin genel refahına sağladığı katkılar değerlendirilerek yapılacaktır.’’

***

TÜBİTAK'ın popüler bilim kitaplarını, Türk yayıncılığında, hayatımızda, beynimizde çok önemli yeri var.

Bilimsellikten uzak bir insan ve ülke hayal edemiyorum.



Yazarın Tüm Yazıları