TÜRKİYE’nin hangi kentine gidersem gideyim, oranın edebiyatına dair bir kitabı daha önceden okuyamamışsam, mutlaka alır okurum.
TÜYAP’ın Çukurova Kitap Fuarı’na gittiğimde de, oradaki dostlarım bana bazı kitapları armağan ettiler. Bir bölümünü de ben buldum, aldım.
Hep üzülürüm, bazı bölgelerde yaşayan şairler ne yazık ki yaşadıkları kentin sınırları dışına çıkamazlar.
Çünkü hazırladıkları antolojiler, çıkardıkları kitaplar bir türlü büyük yerlerin kitapçı vitrinlerine ulaşmaz, hele tanınmış bir yayınevi bu kitapları çıkarmamışsa, sadece oranın kitapçılarında bulunacak, meraklısının eline ulaşamayacaktır.
Adana’dan aldığım kitaplardan biri de Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi. Uğur Pişmanlık derlemiş, Aratos Yayınları arasında çıkmış.
Pişmanlık, Sunu’da kitabın özelliğini anlatıyor:
"Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüz yılı içinde doğmuş ve cumhuriyet sonrasını yaşamış yazar ve sanatçılarda başlamıştır. Bu yanıyla elinizdeki kitap, genel olarak (1850-2008) 150 yıllık zaman dilimini kapsamaktadır."
İçinde edebiyat ve düşünce dünyasının birçok tanıdık adını buldum.
Kitapta kısa özyaşamöyküleri, yapıtları, hakkında yazılanlardan ve eserlerinden seçmeler var.
GİTTİĞİM bölgenin şiirini öğrenmezsem huzursuz olurum. Bırakın edebiyatını, oranın insanını tanımadığım için rahatsız olurum.
Dünden Bugüne Çukurova Şiirleri’ni Mustafa Emre hazırlamış, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Yayınları yayınlamış.
Antolojinin başında Aytaç Durak, Fevzi Acevit, Prof. Dr. Erman Artun, İ.Çetin Derdiyok, Ömer Uluçay, Mustafa Onar, Mustafa Emre’nin yazıları bulunuyor.
Emre, Çukurova şiirlerini tematik bir anlayışla hazırlamış.
Tanıdığımız birçok şairin sevdiğimiz şiirleri var bu kitapta.
Okurken farklı değerlendiriyorsunuz. Çünkü o toprağın şiiri olunca, oradan bir duygusal izdüşüm arıyorsunuz. Ben bildiğim şiirleri bile bu gözle okudum.
Şiirlerin sonuna, kitapta yer alan şairlerin kısa yaşamöyküleri de konulmuş. Kaynakça da çalışmanın değerini artırıyor.
Erman Artun, Dünden Bugüne Çukurova Şiirleri yazısında, antolojinin önemini vurgulamaktadır:
"Çukurova’yı anlatan yazılar, şiirlerin bir araya getirildiği ilk kitap özelliği de taşıyan Dünden Bugüne Çukurova Şiirleri her yönden zengin bir bölgenin büyük bir şiir birikimidir."
* * *
BEN bu kitapların İstanbul’da da okunmasını, bulunmasını isterim.