Sigara yasağına evet sponsorluk yasağına hayır

JTI’ın sponsorluğunda yayımlanan Hattuşa Kerpiç Kent Suru-Bir Rekonstrüksiyon Çalışması kitabının tanıtımındaydım.

Hattuşa’da 1994-2005 yılları arasında Kazı Başkanlığı’nı yürütmüş, 1990-1991 yılları arasında Demircihöyük nekropol kazısının başkanlığını da üstlenmiş olan Dr. Jürgen Seeher tarafından hazırlanan bu kitap, birtakım şirketlerin Türk kültürüne yaptığı yardımların, sponsorluğun önemli bir göstergesi.

SPONSORLUK

YAPAMAYACAKLAR

O
akşam JTI Türkiye Genel Müdürü Bilgehan Anlaş ile sponsorluktan konuşurken bana üzücü birtakım bilgiler verdi, yazılı olarak gönderilen bilgilendirme notunda, Türkiye’nin bu yasadan ötürü kayıpları sınırlanmış. Sizinle paylaşıyorum:

"08. 11. 2007 tarihinde TBMM Adalet Komisyonu’nca kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen ’Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Madde 3-(1) bölümü ile ’tütün ürünlerini üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamazlar’ hükmü getirilerek, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorlukların da yasaklanması öngörülmektedir. Bu teklifin yasalaşması halinde şirketimize yurtdışı merkezimiz tarafından sosyal sorumluluk projeleri kapsamında harcanması için ayrılan bütçe (yıllık 500.000 USD’nin üzerinde) başka ülkelerde kullanılmak üzere geri çekilecektir.

Gerçekleştirdiğimiz kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde ve sponsorlukların dolaylı veya dolaysız ürünlerimizin tanıtımı veya reklamıyla ilgisi bulunmamaktadır. Türkiye’nin de taraf olduğu Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’nde bu konular açıkça tanımlanmıştır.

Bu projelerde ürünlerimizle ilişkilendirilecek hiçbir faaliyet yapılmamaktadır. Kısacası reklam yapılmamaktadır. Ayrıca, bütçeler konusunda tekrar değinmek gerekirse, bunlar proje bazında farklılaşma göstermektedir. Söz konusu, yıllık 500 bin USD’lik rakam, yıllık bütçeden ziyade projenin büyüklüğü ve önemine göre değişen ancak, proje başına harcanan ortalama miktardır."


Bu yasa mayıs ayında yürürlüğe girecekmiş. Yürürlüğe girdiği takdirde, kültür-sanat alanında harcanabilecek, bu vesileyle resmi makamların yükünü hafifletecek önemli bir miktarda para kaynağı sona ermiş olacak.

* * *

GÖNDERİLEN bilgilerde, JTI’nın faaliyetleri de gösteriliyordu. Aşağıdaki liste JTI’nın sponsorluk alanlarından bazılarını gösteriyor:

Hattuşa’daki kazılara 2002 yılından beri destek verilmeye başlanmış, bu çerçevede Hitit Surları’nın 65 metrelik kısmını orijinal haliyle yeniden ayağa kaldırılarak dünyada bir ilk gerçekleştirilmiştir. Hattuşa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

1998 yılında Foça arkeolojik kazılarına destek verilmeye başlanmış, 2001 yılında Pers Mezar Anıtı’nın restorasyonu üstlenilerek ziyarete açılması sağlanmıştır.

JTI Türkiye’nin İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile olan işbirliği uzun yıllardır devam etmektedir. Orkestranın ana sponsoru olmanın yanı sıra konser sponsoru olarak da destek verilmektedir.

2006’dan bu yana Uluslararası İzmir Festivali’nin konser sponsorları arasında yer alan JTI Türkiye, bu sene Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin de konser sponsorluğunu üstlenmiştir.

Çeşitli dönemlerde sanat aktivitelerine de destek veren JTI Türkiye, 19 Eylül-16 Kasım 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen 8. Uluslararası İstanbul Bienali’nin ana sponsorluğunu üstlenmiştir.

* * *

BU yanlış yasanın düzeltilmesini bekliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları