BİZİM bestecilerimizin, icracılarımızın eserlerini CD’ye geçirmek, onları bugünün virtüözlerine çaldırmak çok önemli ve yapılması gereken bir iş.
Şerif Muhittin Targan - Bütün Eserleri CD’sini (*) hazırlayan iyi udi Osman Nuri Özpekel’e teşekür ederim.
Ben Şerif Muhittin Targan’ın (1892-1967) eserlerini kendi udundan dinledim. Yaratıcısı ile icracısının buluşmasına tanık oldum.
Şimdi de sazlarının, seslerinin ustaları onun eserlerini seslendirmiş. Bu CD’nin icracıları: Solist: Ayşe Nuri Özpekel, Ud: Osman Nuri Özpekel, Keman: Kemál Caba, Kanun: Taner Sayacıoğlu, Kemençe: Lütfiye Özer, Tanbur: Ege Köprek, Viyolonsel: Sermet Kutluğ.
CD’nin kitapçığı içinde ölümünden bir yıl önce Şerif Muhittin Targan’ın İstanbul Radyosu’nda yaptığı konuşma metni yer alıyor. CD’de de konuşmaları kendi sesinden dinleyebilirsiniz.
İcralar arasında, bestecinin ya da icracının konuşmalarının yer alması benim onayladığım bir kayıt şekli.
Hele kayıt sırasında, içten gelen konuşmalar dinleyici için bulunmaz bir tat.
Ünlü orkestra şefi Karl Böhm’ün Mozart kayıtlarından birinde konuşması gibi.
Udi Nevres Bey, Şerif Muhittin Targan için "Rabb’ül Ud’dur" demiş. Mehmet Ákif ile Rıza Tevfik de ona şiirler yazmışlar.
ŞERİF MUHİTTİN TARGAN, 1928’de Amerika’da verdiği konserle büyük ilgi toplamıştır. O konserde hem viyolonsel hem ud çalar.
CD kitapçığında yer alan biyografi, İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın Hoş Sadá eserinden alınmış.
Besteci olarak Targan’ın eserlerini bu iyi kadrodan dinleyerek, onun dinleyemediğimiz, birçok kimsenin dinleyemediği besteciliğini öğrenmiş oluyoruz.
Bu CD’nin bir başka öneminden söz etmek gerekir: Hep bilinen adlardan CD yapmak, her zaman aynı şeyleri tekrarlamak, bizim Türk musikisi konusundaki bilgilerimizi kısıtlamakta, sınırlamaktadır.
Türk musikisinin bu önemli bestecisinin CD’si, Türk musikisi meraklılarının diskoteklerinde mutlaka yer almalı.
Rıza Tevfik’in Şerif Muhiddin Beyefendi’ye şiirinden dizelerle bitiriyorum yazımı.