Paylaş
Madalya ve şeref belgesini Ali Başman ile Murat Başman sundu. Bu yıl ödülün 30’uncu yılıydı.
Ödül gerekçesi şöyle:
“Vakıf Kurulları’nın oybirliği ile, Mehmet A. Başman ‘Türkiye’de Batı tarzı klasik müzik sanatının gelişmesi yönündeki gayretlere, bir yandan uzun süreyle başkanlığını yürüttüğü Sevda-Cenap And Müzik Vakfı vasıtasıyla, bir yandan da kişisel olarak doğrudan desteği; bu alanda her düzeydeki sanatçılara ve onların sanatlarını daha iyi koşullarda icra etmelerine yönelik çabaları; bunlar arasında doruklara çıkmış olanların adlarının ulusal belleğe kazınması için önayak olduğu yayınlar; Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin uzun yıllar boyunca aksatılmaksızın sürdürülmesindeki payı ve bu yolla geniş halk kitlesine müzik sanatının ender ve üstün eserlerini sunmaktaki başarılı ve örnek girişimleri; kısaca müzik sanatı alanında ender rastlanan sanat koruyuculuğu nedeniyle’ ölümünün ardından 2017 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmüştür.”
*
TÖRENİ, Ankara’nın tüm orkestralarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan, Şef Orhun Orhan yönetimindeki ‘Birleşmiş Ankara Orkestrası’ konseri takip etti. Beethoven’ın 5 numaralı piyano konçertosunun seslendirildiği gecede konserin solisti ise uluslararası arenada kazandığı yarışmalar ve başarılı konserleriyle ülkemizi temsil eden piyanist Emre Yavuz idi.
Ayrıca 2016 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası sahibi Turgay Erdener için Serhan Yedig tarafından hazırlanan ‘ŞOSTA: Turgay Erdener ve Müziği’ kitabı yayımlandı.
Konserden sonra, Turgay Erdener ile Serhan Yedig alıcılara kitapları imzaladılar.
Mehmet Akman Başman kimdir?
Ülkenin tanınmış eğitimcilerinden Avni Başman ve ilkokul öğretmeni Ümmü Gülsüm’ün oğlu olarak 1929 yılında Ankara’da doğdu. 1948’de Galatasaray Lisesi’nden, 1953’te İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Genel Makine Bölümü’nden mezun oldu.
1986 yıllından itibaren, bir aile şirketi olan Kavaklıdere Şarapları AŞ’nin yönetimine fiilen katıldı ve 1988 yılından itibaren de yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.
Aynı yıl ablası Cevza And’ın vefatı üzerine, 1973 yılında kurucuları arasında yer aldığı Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın başkanlık görevini devraldı. Hayata veda ettiği 2016 Ağustos’una kadar 28 yıl aralıksız bu görevi başarıyla sürdürdü.
Sevda-Cenap And Vakfı, kitap, CD, DVD’ler de yayınladı.
Başman, birçok yabancı ülkeden kültür madalyaları aldı.
1997 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Ülkemizin dünyaya tanıtılmasında ve devletimizin yücelmesinde gösterdiği üstün başarıdan dolayı” T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık bulundu.
Başkanlık yaptığı dönemde Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, 2005 yılında Cumhuriyet’in 82. kuruluş yıldönümünde Türk toplumunun kültür ve sanat hayatına katkı ve hizmetlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Madalya ve Rozeti ile ödüllendirildi.
*
MÜZİK alanında yaptığı çalışmaları yakından izlediğim için katkılarını bilirim.
Sevgiyle anıyorum.
Paylaş