Paylaş
Yahya Kemal Beyatlı, “Bizim romanımız şarkılarımızdır” der.
İstanbul, sesini, duygularını, aşklarını, hasretlerini şarkılarda bulur.
İstanbul’da yaşayan hemen hemen herkes bu şarkıları bilir, radyodan, televizyondan dinlerken eşlik eder. Türk müziğinin en popüler, popüler oldukları kadar da karakteristik ve önemli eserleridir bunlar.
Mehmet Güntekin’in hazırladığı ‘İstanbul’un 100 Şarkısı’, keyifle okuduğum bir kitap. Çünkü kitapta yer alan şarkıları zaman zaman çaldım, söyledim.
Bayram günlerinde de mutlaka alınması gereken, bu vesileyle adını andığı eserleri dinletecek bir kitap.
Nevzat Bayhan, ‘Takdim’de şöyle yazmış: “İstanbul’u gezerken ve bu şehri tanırken, şarkılarından yola çıkmak isabetli bir tercih olacaktır.”
Mehmet Güntekin de ‘Giriş’te kitabını şöyle tanıtıyor : “Türk musikisi bir bakıma ‘İstanbul Musikisi’dir.”
Kitabın hazırlanma yöntemini, biçimini beğendiğim kadar, içeriğini de çok beğendim.
Çalışma, kuru bir biyografi ve güftelerden ibaret değil. Yalnız bestecilerine değil, o şarkıyı meşhur eden ses sanatçılarına da yer verilmiş.
Türk musikisine emek vermiş, iz bırakmış herkesi kitaba almış Güntekin. Biyografileri ve Türk musikisindeki yerleri yazıldıktan sonra, bir eserinin de güftesi var sayfada.
Bazı şarkıların hikâyeleri de o şarkıyı dinleyenler tarafından merak edilir, şarkı o anılarla süslenir. Bu tür yazılar da kitabı süslemiş, güzelleştirmiş.
‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’dan tutun klarnetin büyük ustası Şükrü Tunar’ın aşkına kadar bu anılar, okuma isteğini güçlendiriyor.
Şarkıların notaları, bu besteleri seslendirmek isteyenler için de kitabın sonuna konulmuş.
Müziğin büyük üstatlarının, bazı türküleri sevmesini, onları anlamlandırmasını okumaktan çok tat alırım.
Mesud Cemil’in ‘Aksaray’dan Geçer İken Çevirdiler Yolumu’ ile ilgili yazıyı siz de beğeneceksiniz.
Türk musikisi CD’leri
İstanbul üzerine birçok kitap yazıldı ama müziği yazılmadan, bestecileri, icracıları anlatılmadan bence her kitap eksik kalır.
“Bu şarkıları şimdi nereden dinleyebiliriz?” sorusunu sorduğumuzda ne yazık ki “Radyolardan, televizyonlardan” cevabını veremiyoruz. Devlet korolarının dışında TRT Arşivi serisindeki CD’leri alırsak dinleyebiliyoruz.
Bazı firmaların yaptığı Türk musikisi CD’leri ne yazık ki gerek icra gerek klâsik uslüba karşı bir anlayışın benimsenmesi yüzünden dinlenmiyor. Bestecilerimizin eserlerinin icrasında, dijital/otomatik bir ritim konulmasıysa onları dinlenmez kılıyor. Konuyu dağıtmayalım, ‘İstanbul’un 100 Şarkısı’, dinleyerek okuyacağınız bir kitap.
İstanbul’un 100 Şarkısı
Haz.: Mehmet Güntekin
İstanbul Kültür A.Ş.
Paylaş