Paylaş
ALİ Rıza Kardüz'ün Harold Robbins üzerine yazdığı Çalışan için ABD fırsatlar ülkesi yazısını okuyun. Bir bestseller yazarının, Harold Robbins'in yükseliş öyküsünü, bir ekonomistin gerçekçiliği, bir roman okurunun sevecenliğiyle yazmış.
Bir zamanların en çok okunan yazarlarından biriydi Harold Robbins. Her zaman bu türün, sır olmayan kurallarını uygulardı. Bir miktar güncel sorun, bir tutam gerilim, üzerine seks denilen baharatı boca eder, okunup atılan bir roman yaratırdı.
Şimdi de bu tür romanların formülü değişmedi. O zaman da film yönetmenlerinin gözdesiydi.
Harold Robbins'in öldüğünü yurt dışında öğrenince, onun romanlarını yayınladığımız günleri düşündüm.
Altın Kitaplar Yayınevi'nde çalıştığım zamanlar, onun yeni kitabını heyecanla beklerdik, çünkü elimize geçen müsvedde sayfalarını dolar gibi görürdük. Çünkü o, ciddi kitapların sponsorluk (!) görevini üstlenmişti.
Az satan, Klasikler, Modern Klasikler, Nobel gibi kaliteli dizileri okuyanlar, Harold Robbins ile Barbara Cartland'a gayrı edebi ama ekonomik katkılarından ötürü teşekkür borçlular.
Değişmeyen bestseller formülünü basit bir dille yazar, siz de kendinizi kaptırmadan, üzerinde düşünmeden, beyninizin bir bölümünü çalıştırırak bunları okurdunuz.
***
HAROLD Robbins, romanlarından çoğunu güncel bir konuya yaslardı ki, temel sağlam olsun.
Yarattığı tipler de o sorunun içindeydi.
Otomobil fabrikalarının rekabetinin arttığı, bir modelin tartışıldığı dönemde Betsy'yi yazmıştı. Otomobil dünyasının her yanı sergilenirken, asıl teşhir edilen güzellerdi.
Fedai de, İsrail-Arap savaşı sonrası petrol krizine dayandırılmıştı. Hiç kuşkusuz gazetelerde, dergilerde okuduğunuz bir konunun romanına yabancı kalamazdınız. Sizi şartlarlar, nasıl olsa bu kitabı aldırırlardı.
Fedai'nin benim yayın yaşamımda da, kitapçılığın reklam tarihinde de ilgi çekici bir yeri vardır.
Cengiz Tuncer ile Aydın Emeç, 'e yayınları'nın kitaplarının reklamını televizyonda yapmağa başlamışlardı. Hareketli reklamlardı bunlar.
Altın Kitaplar Yayınevi de ilk kez Fedai'nin reklamını televizyonda yayınlamıştı.
Sonradan vazgeçildi, ödenilen paranın karşılığı alınmadı, ilk baskı tükeniyor, seyricinin belleğinde bir şey kalmıyordu.
***
ALI Rıza Kardüz'ün faksladığı Robbins'in kitap listesi, beni yıllar önceki yayıncılık anılarıma götürdü.
Ve bir gerçeğe.
Artık Harold Robbins romanı okunmuyor, çünkü yenileri geldi.
Bestseller'ın kaderi budur, yazarın da kaderi aynı. Bir zamanlar çok okunursunuz, çok para kazanırsınız, sonrası nisyan.
Paylaş