Piyano edebiyatımızın 85 yılı

PİYANİST Ece Demirci, müzik tarihimiz açısından belgesel bir nitelik taşıyan iki CD’lik bir albüm yaptı: “Tuşların İzinde 85 Yıl.”

Haberin Devamı

1929’dan 2014’e Türk bestecileri...

Bu CD’lerden Türk bestecilerinin piyano eserlerini dinlerken, değişik kuşakların çalışmaları konusunda da tarihi bir perspektif kazanıyoruz.
Albümün başında İdil Biret’in bir mektubunu okuyoruz:
“Sevgili Ece Hanım,
Bu sabah nihayet Türk eserlerine ayrılmış CD’lerinizi dinleyebildim. Çok önemli bir proje gerçekleştirmişsiniz. Ülkemizde piyano yazısının geçirdiği değişikliği izlemek hem ilginç hem de öğretici. Her parçanın hakkını vererek, çok başarılı bir kayıt yapmışsınız. Size ithaf edilen parçalar özgün yazılarıyla özellikle dikkatimi çektiler.
Sizi içten kutlar, yakında tekrar birlikte olmak üzere sevgilerimi iletirim.”
İdil Biret’in değerlendirmesi, benim uzun bir sunuş yazmama gerek bırakmıyor.
Ece Demirci, seçkinin amacını albümün başındaki önsözde belirtiyor:
“Belli bir tarihsel sürece yayılan bu seçkide amaçlanan; Cumhuriyetimizin ilanından sonra ‘Türk Beşleri’nin önderliğiyle başlayan müzik alanındaki gelişmelerin yıllar içinde nasıl farklı bir düzeye geldiğini vurgulamaktı. Benim için, karakteristik üsluplarıyla öne çıkan uluslararası nitelikteki bestecilerimizle, 1929’dan 2014’e çoksesli müziğimizin 85 yılı kapsayan dönüşümünü izlemek çok ilgi çekiciydi.”
Bu seçki, piyano yazısının tarihi ile çoksesli müziğimizin de gelişme noktalarını, duraklarını özetliyor.
Bizim çoksesli müziği öğrenebilmemiz için bu seçkilerin önemini belirtmek gerekir. Seçkide besteleri seslendirilen bestecilerin eserlerinin yer aldığı CD’leri bulmak kolay değil, hatta bazı adlar için imkânsız denebilir.
Özellikle birçok bestecinin sadece piyano bestelerinin CD’leri de yok. Onun için bu enstrümanla ilgili ne yaptıklarını, nasıl yaptıklarını öğrenmek çok zor.


* * *

Haberin Devamı


ECE DEMİRCİ kimdir?
8 yaşında Rana Erksan’la piyanoya başladı, MSGSÜ’den mezun oldu, yurtdışında başarılı çalışmalar yaptı. Şimdi Piano Trio Forte üçlüsü adında bir üçlüsü var. MSGSÜ’de de eğitimcilik görevini sürdürüyor.
Albümün kitapçığında CD’de yer alan bestecilerin yaşamı ve çalınan eseri hakkında bilgiler veriliyor.
Bu açıklamalarla, notlarla CD’leri daha bilerek dinleyebiliyoruz.
CD’de hangi bestecilerin yapıtları seslendiriliyor:
Necil Kâzım Akses, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Cemal Reşit Rey, İlhan Baran, Kâmran İnce, Mahir Cetiz, Özkan Manav, Hasan Uçarsu


* * *

Haberin Devamı


İYİ bir piyanistten iyi bestecileri dinlemek pazar gününüzü olağanüstü güzelleştirir.

Ece Demirci, Tuşların İzinde 85 Yıl-1929’dan 2014’e Türk Bestecileri, Lila Müzik.

Yazarın Tüm Yazıları