Tiyatronun yaşamımızdaki yerini, bizim aynamız olma niteliğini hepimiz biliyoruz.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde neler yapılacak?
Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları’ndaki oyunları ücret ödemeden seyredebilirsiniz. Yalnız önceden bilet almak koşuluyla.
11. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin açılışı da, sokak gösterileri ile dünyaca ünlenen İspanyol Comediants Grubu’nun ’Ateşin Cinleri’gösterisiyle yapılacak. Gösteri, Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü’de gerçekleştirilecek.
Bir ay sürecek festival boyunca yerli ve yabancı tiyatrolardan seçkin oyunları izleyebilecek Adanalı tiyatro severler.
Taş Köprü üzerindeki temsil, başka yerlerden de görülebilmesi için Hilton Oteli’nin ön duvarına yansıtılacak.
Festivalin biletlerinin ilk günden tükendiğini belirtirsek, Adanalıların tiyatroyu ne kadar sevdiğini, festivali benimsediğini anlarız.
NEDRET GÜVENÇ’İN BİLDİRİSİ
Tiyatrolar Günü nedeniyle her yıl tiyatro dünyasının tanınmış, usta bir adının bildirisi yayınlanır. Bu yılın bildirisini bir sanatçı, Nedret Güvenç yazdı. Bir bölümünü yazıma aldım:
"Ben bir tiyatro oyuncusuyum. Bütün dünyam tiyatrodur. Gücümü sahne ışıklarından alırım. Ben bir sahne işçisiyim, bir ağır işçi. İşim gereği gece-gündüz çalışırım, buradan sizlere en güzel, en doğru, en çağdaş ve gerçekçi bir oyunla ulaşmak için... Bir oyun, bir oyun daha, bir oyun daha... Böyle mutlu geçer ömrüm, yeter ki siz burada olun ve birlikte kotaralım oyunumuzu. Birlikte gülelim, birlikte ağlayalım, birlikte coşalım, şaşalım, sevinelim ve birlikte düşünelim. Oyunun sonunda tiyatronun o vazgeçilmez gizemi içinden, alkışlarınızla, birlikte uyanalım. Güzel bir oyun sonrasının tatlı yorgunluğu içinde zevkle göz göze gelelim."
Nedret Güvenç bildirisinde, genç kuşak tiyatrocuları övüyor, onları "safkan tiyatrocular" olarak nitelendiriyor.
Bildirinin son cümlesi şu: "O halde çalsın son ziller, açılsın perdeler!"
YILMAZ ONAY’IN BİLDİRİSİ
Názım Hikmet Kültür Merkezi’nin isteği üzerine yazar, yönetmen Yılmaz Onay’ın yazdığı bildiriden de bazı bölümleri okuyalım:
"27 Mart, ’Dünya Tiyatro Günü’ olarak tüm dünyada ’kutlanıyor!’. İyi ama hangi dünyanın hangi tiyatrosu kutluyor bugünü?
Yıllar önce Berliner Ensemble’dan Helene Weigel’in yayınladığı o ’çağımız seçme çağıdır’ diye haykıran güzel bildirisinin sahnelerden okunduğu tiyatro mu?
İnsanlığı ölüm kalım davasıyla burun buruna getiren savaşların, ekonomik krizlerin, sonsuz acıların ve vahşete gerilemenin düpedüz faili olan global kapitalizmin zengin ülkelerin tiyatrosu mu kutluyor bugünü?
Evet, çağımız seçme çağıdır ve biz tiyatrocular ’başka bir dünya kurmaya mecburuz’, ’yurttaşlık, toplumda yaşamak değil, toplumu değiştirmektir’ diyen Augusto Boal’lerin tarafını seçiyoruz.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, gerçekten yana tarafını seçenlere kutlu olsun!"
Názım Hikmet Kültür Merkezi, tiyatro severleri kutlama için yarın saat 12.00’de Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi önünde buluşmaya çağırıyor.
* * *
TİYATROYA emek veren herkesin Tiyatrolar Günü’nü kutlarım. Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle.