İYİ fotoğrafçı Kámil Fırat (1959), Pandora Kitabevi yöneticilerinin önerisiyle özgün bir fotoğraf çekim projesini gerçekleştirdi.
Pandora Kitabevi’nin 15. kuruluş yıldönümünde, birçok yazarın, sanatçının, uzmanın fotoğrafını Pandora Kitabevi’nde çekti. Böylece değişik kişiler, farklı pozlarıyla aynı mekándaki fotoğraf karesinde yer aldı.
Albüm; Pandora’nın ismini ve yerini belirleyen büyük usta Metin Erksan’ın fotoğrafıyla başlıyor.
Kámil Fırat hem Pandora/da adlı bu fotoğraflardan oluşan bir albüm yayınladı hem de Elhamra Pasajı’nın ikinci katındaki Karşı Sanat Galerisi’nde o fotoğrafları 24 Aralık 2005 akşamına kadar sergiliyor.
Fotoğrafların sergilenme ve kitapta yer alma düzeni yaş sıralamasına göre yapılmış.
Pandora kitapseverlerin sık uğradığı sıcak bir mekán. Yalnız Türkçe kitapların değil, özellikle Türk yazarlarının İngilizce’ye çevrilen kitaplarının da bulunduğu bir kitabevi.
Albümün başındaki "Pandora Kitabevi 15. yılında..." yazısından bir iki cümle:
"Pera’yı bir kültür ve şehir merkezi yapan öncülerimizi minnetle anıyoruz.
İlk yıllarımızda bizi sürekli yüreklendiren Çelik Gülersoy’un, 15. yılımızda da aramızda olması özlemimizle,
İstiklál Caddesi’nin Büyükparmakkapı Sokağı’nda bizi önemseyen tüm okurlarımıza şükran duygularımızla,
Hep birlikte, nice yıllara."
Yazının altında üç ad var:
Tunç Özdoğan, Rezan Sönmez, Hüseyin Sönmez.
* * *
KÁMİL FIRAT, ...pandora/da başlıklı sunu yazısında, fotoğraflardan saptamalarını notlamış:
"Evet bazı figürler ’ait olma’ halinde, bazıları ise ’tereddüt’ içinde, ama nasıl olursa olsun pandora kitabevindeydiler.
Ve fotoğraf düzlemine izdüşümlerini bıraktıklarında, ’bakış’ları ile ’ait olma’nın, ’orada olma’nın temsilleri olarak, bedenleri ise çoğu figürde ’suç mahallindeymişçesine’ ürkek, eğreti olarak ...pandora’da yer aldılar..."
Kámil Fırat’ın Pandora/da albümündeki fotoğraf karelerinden birer karakter tahlili çıkartılabilir. Bir sayfa fotoğraf bir sayfa biyografi, kitaptan yararlanmayı bütüncül ve işlevsel kılıyor.
Kámil Fırat’ın diğer çalışmalarından da söz etmeliyim.
Metnini Hilmi Yavuz’un yazdığı Kıyı albümü ile bir fotoğrafseverin, fotoğrafla ilgilenenin kitaplığında bulundurması gereken Kubbe-Sonsuz Döngü albümünü okurlarıma salık vermeliyim.