TEMATİK film festivallerinin önemini, işlevini savunurum. Çünkü tema ekseninde o konuda düşünmek, değerlendirmek, tartışmak için bize gerekli malzemeyi sunar.
Bu akşam da çeşitli kentlerde, Uluslararası İşçi Festivali başlıyor. Festivalin bu yılki teması “Özgürlük Emek İster”. Açılış, 2 Mayıs Çarşamba günü saat 19.00’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleştirilecek. Kadir Özdal’ın sunacağı gecede RitmArt, Nejat Yavaşoğulları ve Sarıyer Halkevi Korosu sahneye çıkacak. Festivali kimler düzenliyor? Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (Türk-İş), Petrol-İş (Türk-İş), Petrol-İş (Türk-İş), Tez-Koop-İş (Türk- İş), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, halkevleri ve sendika.org. İngiliz yönetmen Ken Loach’ın birçok filminin senaryosunu yazan Britanyalı sinemacı Paul Laverty, festivalin konuğu. Laverty, Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs’taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs’ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak. Birçok yabancı yönetmen de ülkemize gelecek. Festivalde, 37’si yerli, toplam 57 film gösterilecek. Açılışın bir özelliğini de belirtmeliyim. Gecede, geçen yıl Hopa’da su hakkı mücadelesinde yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve dünyanın tüm Metin Lokumcularına selam yollanmış olacak.
BAZI yerli yapımların da adını verelim: 1992 yılında Zonguldak’ta yaşanan ve 263 işçinin öldüğü maden faciasını anlatan “Derin Çığlık” (Metin Kaya), Erzurum’un Bağlar Köyü’ndeki HES karşıtı mücadeleyi aktaran “İşte Böyle” (Osman Şişman, Özlem Sarıyıldız), İstanbul Davutpaşa’daki işçi kıyımını anlatan “Davutpaşa’nın Külleri” (Ayten Başer), 1999’da Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan “Ölü Canlar” (Murat Özçelik), atık kâğıt işçilerinin yaşam mücadelesini aktaran “Ekmek Parası” (Özge Ergin), bundan yıllar önce çocuk işçiliği sorununa eğilen Naci Çelik Berksoy imzalı “Uyku”, Özcan Alper’in kamerasını Doğu’ya çevirdiği son filmi “Gelecek Uzun Sürer”... Festivalde ayrıca iyi yönetmen Ömer Lütfi Akad’ın üç filmi yeniden izlenecek: Köyden kente göç üçlemesinin ilk iki filmi “Gelin” ve “Düğün”le Nâzım Hikmet’in eserinden uyarlanan “Kızılırmak-Kara Koyun”.