Mevláná diyarında kitap fuarı

KONYA’ya ilk kez geliyorum. TÜYAP da ilk kez Konya’da bir kitap fuarı açıyor.

Geldiğim şehirlerdeki kültür haritasını merak ederim. Ne nerededir, öğrenmek isterim. Müzik mağazalarını, kitapçıları gezerim. Ora insanının kültür radyografisi büyük oranda bir netlikle ortaya çıkar.

Ancak geldiğimiz yer Konya olunca, hiç kuşkusuz şehre varışımızdan kısa bir süre sonra ilk ziyaret ettiğimiz yer Mevláná oldu. Sonra da şehrin diğer kültür durakları.

KONYA’DA İLK FUAR

TÜYAP 1.
KONYA KİTAP FUARI’na 100’ü aşkın yayınevi katıldı. İmza günleri ve söyleşiler hafta boyunca gerçekleştirilecek.

Konya kitaba dost bir kent, Rampalı Çarşı adlı kitapçılar çarşısını gezerseniz bu kanıya rahatça varırsınız.

Bunca kitapçıyı yaşatan bir kent, bir kitap fuarını da yaşatacaktır. Özellikle yerel yönetimlerin, kültür konusundaki sorumluluklarını anımsatmak isterim.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye bünyesinde Kültür A.Ş.’yi kurarak bunun farkında ve bilincinde olduğunu gösterdi. Yayınlarıyla da iyi uygulamanın örneklerini verdi.

Kültürel etkinliklerde, kitap ve sanat fuarı açılışlarında valiyi, belediye başkanını, kurum temsilcilerini görmekten estetik bir mutluluk duyarım.

Vali Atilla Osman Çelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ticaret Odası Başkanı Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Turgut, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, eski bakanlardan Radikal Gazetesi yazarı Altan Öymen, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, eski bakanlardan Orhan Birgit, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, TÜYAP Genel Sekreteri Deniz Kavukçuoğlu açılışta bulunanlardı.

Fuarda yayınevlerinin yanı sıra belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının da stantları ilgi çekti.

Üniversitelerin bir kentin bilimsel, edebi ve kültürel düzeyini yükselttiğini hepimiz biliyoruz. 70 bin öğrencisiyle Selçuk Üniversitesi’nin Konya’yı bir başka düzeye taşıdığını belirtmeliyim.

Sanırım kitap fuarının da ziyaretçileri, başta üniversite öğrencileri olacaktır.

* * *

KENTİ gezdiğim sırada, Rampalı Çarşı doğrusu benim çok ilgimi çekti. Kapıdan girdiğinizde bir yumuşak eğimden yürüye yürüye en aşağı kattaki kitapçıya ulaşıyorsunuz. İstanbul’da bulamadığım bazı kitapları burada buldum. Çarşılılar kitap satışlarının azlığından yakındılar.

Dükkánlarda ağırlık 100 Temel Eser üzerineydi. Sanırım okuma tembelliği, bu kampanyanın bile yeterince uygulanamadığını gösteriyor. Bazı kitapçılar roman özetleri satıyorlar.

Birisi tutup okuduğu kitapları özetlemiş, çocuklar da kitabı okumak yerine buradan kopya çekiyorlar.

TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar Birliği’nin ortak çalışmasıyla gerçekleşen bu ilk fuar, bu şehirdeki okur potansiyelini artıracaktır; çünkü önceki deneyimler, bu yargımızı destekler niteliktedir.

Gittiğim kentlerdeki kırtasiyecileri de dolaşırım. Bu alışkanlığımı Konya’da da sürdürdüm. Bunun sayesinde "mucize jel kalem"e kavuştum.

Yazdıktan sonra, isterseniz kapağındaki silgiyle silebiliyorsunuz, ya da altına verdiğiniz sıcaklık yazıyı yok ediyor.

Ben kızgınlık notlarımı artık bu kalemle yazacağım, öfkemi bu kalemle boşaltacağım, sinirim geçtikten sonra ya sileceğim, ya da altına sıcak bir şey tutacağım.

* * *

KONYA’
yı elbette bir yazıda bitiremezdim, yarın devam edeceğim.
Yazarın Tüm Yazıları