Paylaş
Melih Cevdet Anday’ın doğumunun 100’üncü yılı nedeniyle, şairle yapılan söyleşilerinden, Yalçın Armağan’ın yayına hazırladığı bir kitap yayımlandı:
‘Dakika Atlamadan-Söyleşiler’ adıyla...
Anday, şairliğinin yanı sıra, önemli bir denemeci, iyi bir romancı, iyi bir tiyatro yazarı idi. ‘Garip Üçlüsü’ ile şiire başladı ama çok kısa zamanda bu genel çizgiden ayrıldı, kendi şiirini ve düşünce dünyasını kurdu.
Yalçın Armağan, Anday’ı bilen, onun hakkında tez hazırlamış biri. Yıl içinde de Anday konusunda başka çalışmalar yapılacağını, kitaplar çıkacağını kendisiyle yaptığımız televizyon konuşmasında açıklamıştı.
Sunuş’ta önemli bir konunun altını çiziyor: “Melih Cevdet Anday’ın yaklaşık 60 yıl boyunca sorulara verdiği cevaplardan oluşan bu kitap, onun yazı hayatının bir özeti olarak değerlendirilebilir.
Anday’ın söyleşilerde ve soruşturmalarda verdiği cevaplara topluca bakıldığında, onun hiç değişmeyen meselelerini de zaman içinde değişim geçiren fikirlerini de görmek mümkün. Bu yüzden de elinizdeki kitap bir Anday seçkisi olarak da okunabilir.”
KİTABIN ADI NEREDEN GELİYOR?
Zeynep Oral’ın “Kendi kendinize hesaplaşmalarınız çok mu” sorusuna, “Hem de dakika atlamadan” yanıtını veriyor şair Melih Cevdet...
Kitabın başında ‘Önsöz’ yerine ‘Sorular ve Yanıtlar’ yazısını okuyacaksınız. Soru sorma üzerine Anday’ın bu yazısı, sorma yöntemi, biçimi, içerik bilgisi konusunda da soru soracaklara rehber niteliği taşıyor.
Büyük şairler edebiyatın başka türlerinde yazsalar da, hatta şiirleri kadar başarılı sonuçlar alsalar da her zaman şairlikleri ağır basar. Söyleşilerin oranına baktığınızda bu ölçünün Melih Cevdet Anday için de geçerli olduğunu göreceksiniz.
Soru yanıtlamadaki ustalık ortaya çıkıyor
Konuşmaları bitirdiğinizde nasıl bir Anday edebî portresi çizebilirsiniz?
Birinci özelliği, hep düşünmesi, değişimlere açık olması ve her zaman yeniliği tartışması... Bu tartışma sadece yeni yazdıkları için yürürlüğe girmez, eskilere de şâmildir.
Söyleşiler kitabının önemi ve özelliği üzerinde biraz durmalıyım.
Türkiye’nin çok farklı adları bu konuşmaları gerçekleştirmişler.
Soruyu yöneltirken de yanıtını beklerken de farklılık ortaya çıkıyor. Tabii hepsinde ortak bir şekilde; Anday’ın yanıtlamadaki ustalığı ortaya çıkıyor.
Söyleşiler toplamından çıkan bir başka sonucu ele alalım. Söyleşilerden soranın edebî hüviyetini de çıkarıyorsunuz, Anday’ın serüvenini de.
Yetmiş beşe yakın söyleşi, Anday okurları, onun hakkında araştırma yapacaklar için önemli bir başvuru kaynağı.
Paylaş