Londra’da yoğun üç gün

LONDRA Kitap Fuarı’nın bu yılki konuk ülkesi Türkiye’ydi.

Haberin Devamı

Üç günlük fuarda yoğun bir çalışma düzeni uygulandı.
Açılışta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de bulundu. Bakan Çelik, açılışı İngiliz Kültür Bakanı ile birlikte yaptı.
Açılış konuşmacıları arasında Elif Şafak da yer aldı.
Türk edebiyatının ve Türk yazarların fuarlarda bulunmalarının işlevine inanırım.
Yabancı ülkelerdeki okurlar böyle fuarlarda, Türk yazarlarını tanıdıkça ve kitaplarını okudukça Türk edebiyatının dünya ölçeğinde önem taşıdığını fark edeceklerdir.
Birçok yazarımız Londra’da fuarda ve fuar dışında çeşitli merkezlerde konuşma yaptılar. Türk edebiyatı ve kendi kitapları hakkında konuştular.
Kanaatimce detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor.
Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu seçildikten sonra Türk edebiyatının dışarıdaki okunurluk sayısı arttı mı, arttıysa ne kadar arttı? Yabancı yayıncıların taleplerinde bir yükselme oldu mu? Frankfurt sonrası yabancı yayınevleriyle anlaşma sağlanan yazarlar kimler? Londra Kitap Fuarı’ndan sonra bu sayıda nasıl bir artış olacak?
Belki böyle fuarların etkisi hemen görülmez. Ancak benim açımdan önemli olan, ilk adımın atılmasıdır. Şüphesiz beklediğimiz ilerleme yavaş yavaş gerçekleşecektir. Hiç kuşkusuz bu konuda devletin ekonomik desteği de şart. Her uluslararası fuarın, söz konusu büyümeyi olumlu yönde etkilediği örneklerle de görülebilir.

* * *

Haberin Devamı

LONDRA’da Yunus Emre Enstitüsü’nü de gezdim.
Bu enstitülerin Türkçenin ve Türk kültürünün öğretilmesinde, Türk edebiyatının önemli kitaplarının okutulmasındaki yeri sağlamlaştırılmalı.
Goethe Enstitüleri’nin etkisini biliyoruz.
Yunus Emre Enstitüleri de yalnızca Türkçenin öğretileceği yerler olarak kalmamalı. Türk kültürü de öğretilmeli ve Türk edebiyatının klasik ve çağdaş eserlerine yönelik çeviri faaliyetleri gerçekleştirilmeli, oturumlar, paneller düzenlenmeli...
Kurumda Türkçe öğretiliyor, talep üzerine Osmanlıca derslerine de başlanmış. Konferanslar veriliyor, sergiler açılıyor. Şimdilik kütüphanesinde sadece dört bin kitap var. Bu sayının arttırılması gerekiyor. Türkçeyi öğrenen yabancılar bu dilin iyi örneklerini de okuyabilmeli.
Enstitünün içinde başka etkinlikler de yapılıyor. Sözgelimi bir Türk musikisi topluluğu olan Nihavend grubu da burada çalışıyor, konserler veriyor.

* * *

Haberin Devamı

LONDRA’dan notlar şimdilik bu kadar.

Yazarın Tüm Yazıları