Paylaş
Tersini söylemek, İstanbul’un tarihini, coğrafyasını, çoğulcu kültürünü, gerçek mimari dokusunu eksik tanımak demektir. Hal böyle olunca yapılan yanlış restorasyonları, yıkılan veya çürüyerek yıkılmaya terk edilen binaları zamanında fark ederiz.
Günlerdir İstanbul Mimarlık Rehberi* kitabına bakıyorum, varaklamakla işe başladım, birden tanıdığım semtleri okuyarak
yeniden öğrendim.
Birinci cildin başında İstanbul Mimarlık Rehberi 2008 yazısının altında iki imza var: Afife Batur-Günhan Danışman. Günhan Danışman, 17 Ocak 2009’da aramızdan ayrılmış. Afife Batur imzalı İstanbul Mimarlık Rehberi 2015 yazısı şu cümle ve dilekle bitiyor: “Evet, bir kez daha, büyüklüğü ve güzelliği yanında bizimki küçük kalsa da İstanbul’a bir borç ödemenin erincini ve mutluluğunu duyuyoruz.
İYİ YOLCULUKLAR ...”
Bu yazıyı aşağıdaki yazılar izliyor:
Her şey İstanbul İçin-Kadir Topbaş, İstanbul’a Dair Söz Söylemek-C. Sami Yılmaztürk, Editörün Notu-Afife Batur, Toplu Taşıma Sistemi-Tülay Kılınçaslan, İstanbul’da Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları-Nuran Zeren Gülersoy, İstanbul’un Kentsel Gelişimi-Doğan Kuban, İstanbul’un Mimarisi-Zeynep Ahunbay.
Bilmediğim, görmediğim semtlere rastladıkça böyle bir kitabın gerekliliğine daha çok inandım.
Kitabın özelliği şöyle tanıtılıyor:
“Beş ciltlik bir takım olarak hazırlanan İstanbul Mimarlık Rehberi, bu kenti öğrenmenin etkin bir yöntemi olarak düşünüldü.
Tarihini ve coğrafyasını, en katı gerçeğinden en uçuk efsanesine kadar bu kentin barındırdığı büyük ve küçük yapıtlar, mimari organizmalar, örgütlenmeler, kurgular incelenip sorgulandı. İstanbul’un bugüne kadar yapılmış kent rehberlerinden farklı yeni bir model arandı.”
İstanbul Mimarlık Rehberi dört kitaptan ve bir de Tarihi Yarımada ve Boğaziçi Haritası’ndan oluşuyor.
Pek haritalı gezginlerden değilim ama bu haritayı her zaman yanımda taşımaya karar verdim. Yol bilmez, iz bilmezler bile bu harita sayesinde aradıkları yeri bulurlar. Haritanın kullanışlı yanı budur.
Haritalar cildinin birinci sayfasında iki bölüm var:
İlki Tarihi Yarımada Ve Boğaziçi Haritaları: Roma ve Bizans Kalıntıları, Erken Osmanlı Kalıntıları, Klasik Osmanlı Kalıntıları, Roma ve Bizans Yapıları, Erken Osmanlı Yapıları, Klasik Osmanlı Yapıları, Geç Osmanlı Yapıları, Modern ve Çağdaş Yapılar, Rehber Dışı Yapılar, Mezarlıklar, Yeşil Alanlar.
Ulaşım Haritası: Otoyollar, Ana Caddeler, Metrobüs, Marmaray (Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi), Raylı Sistem, Banliyö Hattı, Metro, Tarihi Tramvay, Füniküler/Tünel, Hafif Raylı Taşıma (Tramvay), Denizyolları, Vapur/Deniz Otobüsü, Feribot.
Çoğumuz otomobilimizden inmediğimiz için, İstanbul’un toplu taşıma haritasını bile unuttuk. Haritada yukarıdaki maddeler ayrı renkler olarak işaretlenmiş.
* * *
KÜTÜPHANENİZİN temel kitaplarından biri.
---------------------------------
(*) İstanbul Mimarlık Rehberi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Mimarlar Odası Yayınları.
İsteme adresi: Kemankeş Cad. No: 31 Karaköy, Beyoğlu 34425 İstanbul
Tel: 0212 251 49 00
Faks: 0212 251 94 14
http://www.mimarist.org
e-posta:mimarist@mimarist.org
Paylaş