Paylaş
Ekonomiden siyasete kadar çeşitli alanlardaki haberlerin eşliğinde, bir yaşamın bunlardan ibaret olmadığını gösteren önemli etkinliklerden biri de kitap fuarlarıdır.
Geçen yılın sonunda kitap fuarı ziyaretçilerinin sayısı bir milyonu geçmiş, bu yılın sonunda bu rakamın iki milyona yükselmesi bekleniyor.
Fuar binasında aynı zamanda Çukurova Eğitim Fuarı da açıldı.
Ders kitaplarının, yardımcı kitapların, eğitim malzemelerinin bulunduğu bu fuar da çocukların öğretimleri konusunda yardımcı oluyor.
Fuarların açılışında benim dikkatimi çeken ve beni gönendiren, oradaki devlet yetkililerinin her zaman açılışa katılmaları.
Açılışta Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanvekili ve Milli Eğitim Müdürü de vardı. Çocuklara, gençlere kitabı sevdirecek yetkili kişiler, kitabın önemine olan inançları oranında, başkaları üzerinde etkili olurlar.
Vali’nin kitap fuarlarının ziyaret edilmesi, çocuklar için kitap kampanyaları düzenlenmesi konusunda Milli Eğitim Müdürü’ne talimat verdiğini müdürün konuşmasından öğrendik.
* * *
Kitapların en belirgin etkisi, yaşamın güzelliklerini bize anımsatması, dünyayı yaşanır kılmasıdır.
TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, değişik kentlerde kitap fuarlarının açıldığını ve açılacağını konuşmasında açıkladı.
Bu yıl fuarlara Antalya kenti katılacak, 2013 yılında da Kayseri’de kitap fuarı açılacak. Geçen yıl Çukurova Kitap Fuarı’na 130 yayınevi ve kuruluş katılırken, bu yıl sayı 200’ü buldu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl de kişi başına düşen kitap sayısının arttığını, korsanla mücadelenin sonuç vermeye başladığını belirtti.
Deniz Kavukçuoğlu’nun İyi Şeyleri de Gözardı Etmemek Gerekiyor(*) yazısı, doğrusu yeni yıl için hepimizi mutluluğa çağıran bir yazıydı. Bir bölümünü okumanızı istedim:
“Kimi okurlarıma belki tuhaf gelecektir, ama Karaköy’deki Kadıköy iskelesi rıhtımında istavrit tutan balıkçılara imreniyorum. Üç-beş gün sonra beni de elimde kamışla aralarında görürseniz hiç şaşmayın. Yukarıda, ‘anlık, küçük mutluluklar’ dedim ya, oltanıza bir balığın takılması da işte öyle anlık, küçük bir mutluluk. Yaşamak istiyorum.”
* * *
Fuarın bu yılki özel etkinliklerinden biri de, Okur-Yazar Buluşması. Bu etkinlikte yazarları başkaları anlatmayacak, yazarla okur baş başa kalıp konuşacak.
Fuarı, 11.00 ile 20.00 saatleri arasında pazar akşamına kadar gezebilirsiniz.
Eğer katalog alırsanız, yararlı bir rehber kazanacağınız kanısındayım. Çünkü fuardaki yayınevlerinin niteliği, kitap türleri, yayın politikaları konusunda bilgi edinebilirsiniz.
(*) Cumhuriyet, 4 0cak Çarşamba, s. 13.
Paylaş