Paylaş
Gaziantep son yıllarda hangi açıdan değerlendirilirse değerlendirilsin yükselen kentler arasında. Gurme kent unvanından sonra sanatta da atılımlar yapıyor. Aynı şekilde kitapla olan ilişkisinde de önemli bir yükseliş var.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de girişimiyle, orası da kitap fuarlı kentler kervanına katıldı.
Üç kez Gaziantep’e gittim ama öyle etraflıca gezemedim. Birincisinde Adana Kitap Fuarı’ndan Gaziantep’e Hoca Ali Rıza Sergisi’ni açmak için gittim. İkinci kez de Vuslat Doğan Sabancı’nın bir konuşmasını dinlemek için gitmiştim.
Oysa sadece Gaziantepli dostlarımı saysam sütunum dolar.
Ailelerini sayarak kurtulacağım: Barlas’lar, Kutlar’lar, Göğüş’ler başı çekiyor. Gaziantep üç büyük edebiyatçı yetiştirmiştir: Onat Kutlar, Ülkü Tamer, Ahmet Ümit. Üçü de yaşadıkları kenti unutmadılar.
Onat Kutlar’ın Türk Dil Kurumu Armağanı’nı kazanan İshak kitabında o kentteki yaşamından izler vardır. Ülkü Tamer de o kentteki anılarını edebiyata getirmiştir. Ahmet Ümit de şehrini asla ihmal etmiyor...
Böylece Gaziantep’e gitmeden önce, edebiyattan orayı tanıdığımı söyleyebilirim.
KİTAP fuarının ilki açıldı bu yıl. Kitap fuarlarında başarının anahtarı, kentin fuara sahip çıkmasıdır. Açılıştan itibaren fuara ilginin yoğun olması geleceğe dair umutlarımı daha da arttırdı. Açılışa katılanlar fuara sahip çıkmayı gösterdiler. Belediyesi, vilayeti, milli eğitim müdürlüğü, ticaret ve sanayi odaları yetkilileri geldiler, konuştular. Öğrencileri buraya yönlendirdiler.
Gelecek yılların büyük fuarlarından biri olacağı izlenimi yarattı bende.
Bu yıl, 75 yayınevi katıldı. Katılan yayıncıların düşüncelerini öğrendim. Memnundular. Bir gerçeği ifade edeyim, bu kadar ilgi göreceklerini ummuyorlarmış. Ben umuyordum, Gaziantep’i tanımasam da Gazianteplileri tanıdığım için bu ilgiyi önceden kestirmiştim.
Fuarın mekânını da çok beğendim. Gaziantep Üniversitesi’nin yerleşkesi içindeki Mavera Kültür Merkezi’nde yapıldı açılış töreni.
TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, fuarın açılmasını sağlayan başta Fatma Şahin olmak üzere yetkililere teşekkür etti.
Kavukçuoğlu’nun konuşmasında dikkatimi fuarda gerçekleştirilecek etkinliklerin yoğunluğu, imza günleri ve konuşmaların çokluğu, fuarın ziyaretçilere keyifli anlar yaşatacağının ispatıydı.
Gerçekten de Gaziantep gibi bir kent için kitap fuarı gerekliydi, Gaziantep halkı böyle bir fuarı çoktan hak etmişti.
Anadolu’nun çeşitli kentlerindeki kitap fuarlarının benim için önemli yanı, İstanbul’a ulaşmayan kitapları bulmaktır. Fuarda birçok Gaziantepli yazarın, şairin kitaplarını aldım. Onlardan söz edeceğim.
İstanbul, Ankara kitapçılarına ulaşamayan yayınevlerinin dertlerini dinledim. Bir kentin sınırları içine hapsolmanın ıstırabını paylaştım. Onları da yazacağım.
Türkiye’nin birçok kentinde çok güzel kitaplar yayımlanıyor. O yayınevlerinin bir işlevi de kentlerinin tanınmış adlarını tanıtmak, sesini duyuramayan iyi yazarların sesi olmaktır. İhmal edilmemesi gerekir.
Belediyeler, valilikler gibi yerel yönetimlerin kentlerini tanıtmak için yaptıkları yayınlar ve kültür merkezlerindeki faaliyetler ve müzelerin yayınları yine önemli konu başlıkları arasındadır. Zeugma Müzesi’ni de gezdiğim için Gaziantep’le ilgili yazıların çoğalacağını belirtmeliyim.
GAZİANTEPLİLER, benim gibi bir kitapseveri fuara gösterdikleri ilgi nedeniyle sevindirdiler. Fuar pazar akşamına kadar gezilebilecek.
Paylaş