Paylaş
“Çocuk gönlüm kaygılardan azade.” Bu dizenin dediğini gerçekleştirin bugün.
Günlük kaygılara ara verip, Güher & Süher Pekinel ile Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler CD’sini(*) CD çalarınıza koyun, dinleyin/dinlenin.
Sonra, yarının ustaları nasıl çalıyor, bir değerlendirin.
DVD’sini de seyredebilirsiniz, genç yeteneklerin yüzlerine yansıyan tutku ve coşkuyu da burada fark edebilirsiniz.
Ustalığın yolu ustaların emeğinden geçer.
Güher & Süher Pekinel albümün kitapçığında Neden genç yetenek, neden oda müziği? başlıklı yazılarında, projenin ana düşüncesini, hedefini yazmışlar. Onlardan okuyalım:
“Projenin genç yeteneklerle oluşturulmasının amacı, profesyonel bazda eğitilmiş enstrümantalistlerin kendilerine özgü sanatçı kimlikleri ile dünya standartlarında rekabet edebilmelerini sağlamak. Karşılıklı enerji ve paylaşıma ek olarak, bursiyerlerimizin en iyi müzisyen ve pedagoglarla çalışmalarına her yönden olanak yaratarak, hem ülkemizin önde gelen orkestraları ve üst düzey eğitim mevkilerinde yer almalarını, hem de dünya çapında kariyer yapmalarını hedefliyor. (...)
Konserler için hazırladığımız programda, ağırlığı oda müziği gruplarına verdik. Oda müziği sanatçının her açıdan birikimli ve bilinçli bir solist olmasını gerektirir. Daha da önemlisi, oda müziği, müzisyene yarattığı müziği anında diğer müzisyenlerle paylaşma fırsatı sağlarken değişik yorum olanaklarına da kapı açar ve böylece müzisyenin entelektüel ve müzikal aktivitesinin doruğuna erişmesini sağlar.”
Bu yazıyı Burhan Karahan, Oya Narin’in yazıları izliyor.
Proje 2010’da başladı, ülkemizde de dünya çapında sanatçıların yetişmesi amacıyla başladı.
Projenin amacı; önümüzdeki yıllarda isimlerini dünya sahnelerinde duyacağımız sıra dışı yeteneklere sahip genç müzisyenlerin eğitimlerini, her biri kendi alanında isim yapmış, dünyanın en saygın pedagog ve müzisyenleriyle yapmalarını sağlamaktı.
Genç yetenekler kimlerdi?
Sadece adlarını vereceğim, albümde hepsinin kısa biyografileri yer alıyor.
Eren Aydoğan, Dorukhan Doruk, Veriko Tchumburidze, Elvin Hoxha, Yunus Tuncalı, Kıvanç Tire, Yusuf Çelik, Ege Banaz ve Yağızcan Keskin.
Hangi bestecileri seslendirdiler?
S. Rachmaninoff, P. de Sarasate, M. Ravel, G. Tartini, G. Cassado, F. Mendelssohn, R. Schumann, W. Lutoslawski.
Albümde ayrıca Güher & Süher Pekinel, Efdal Altun’un da biyografileri var.
Genç yeteneklerin, müzik ve kariyerleri hakkında söylediklerini de mutlaka okuyun.
* * *
SON parça olarak, W. Lutoslawski’nin Paganini Çeşitlemeleri’ni onlardan dinledim.
Bu icra beni yıllar öncesine götürdü, Güher & Süher Pekinel’den, Lutoslawski’nin bu bestesini, Türk İslam Eserleri Müzesi’ndeki konserlerinde dinlemiştim.
Zaman zaman da Deutsche Gramophpone’dan çıkan long play’den hâlâ dinliyorum.
Bu anıma Süher Pekinel, bir not düştü: “22 yıldır Rahmaninof’u ve Bartok’u çalmıyoruz. İçimizde dinlediriyoruz, geliştiriyoruz. Önümüzdeki konserlerde repertuvara alacağız.”
Daha iyi bir müjde olamazdı sanırım.
(*) CD+DVD albüm Lila Müzik tarafından yayınlandı.
Paylaş