Frankfurt’ta Callas’ın sesiyle uyanmak

FRANKFURTPUSLU bir Frankfurt sabahı. Otel odamın yekpare penceresinden dışarıyı seyrederken, televizyondaki arte kanalında Maria Callas’ı görüyorum, ’Norma’dan aryalar söylüyor, insanın benliğini müzikle dolduran sesine, göz kamaştırıcı mücevherleri görkem katıyor.

Böyle bir televizyon kanalının benim gibi özlemini çekenler çok mu azınlıkta, ben daima azınlığın estetik haklarını savunurum. Beğenilerini de, dillerini de, kültürlerini de.

Frankfurt Kitap Fuarı dün akşam saat 17.00’de yapılan törenle resmen açıldı. Fuarın bu seneki Onur Ülkesi, ilk defa ülke olarak değil bölge olarak belirlendi. İspanya’nın Katalan bölgesi fuarın onur konuğu.

Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boss’un neden bu yılın ’konuk ülke’si olarak bir ülkeyi değil de bir bölge kültürünü Katalan Bölgesi’ni seçtiklerine dair açıklaması, Adeta Türkiye’nin de neden ’konuk ülke’ seçildiğinin açıklaması gibiydi. Açıklamaya dikkat ettiğimde, tek sebebin edebi olmadığını gördüm. Durum böyle olunca, fuar yönetimi her ülkeye göre farklı ölçütler mi uyguluyor, sorusunu sorduruyor.

Boss’un Hessen Radyosu’ndaki konuşmasından ilgi çekici bölümü yazıma aldım:

"İspanya’da bölgecilik tartışmaları çok serttir. Basklar ve Katalanlar için de böyledir. Ancak medya için ilginç olan da zaten bu tartışmalardır. Ve kitap fuarı da tabii ki bu tartışmaların yapılması gereken bir yerdir. Bu yıl Katalan kültürü çerçevesinde bu tür tartışmalar yapılacak. Gelecek yıl bu tür tartışmaları Türkiye ile yapacağız ama farklı başlıklar altında: ’Türkiye ne kadar liberal? Bir yazarın öldürülmesi nasıl mümkün olabiliyor? Avrupa’ya katılmak isteyen bir ülkede Orhan Pamuk nasıl tehdit edilebiliyor?’ Bütün bu tartışmaların yeri burası. Söz konusu olan edebiyat. Söz konusu olan düşünce özgürlüğü. Yani önümüzdeki yıllarda peş peşe Türkiye ve Çin’i seçmemiz tesadüf değil."

Kültür ve Turizm Bakanlığı gelecek yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu seçilen Türkiye’nin çalışmalarının bir genel provasını sunacak bu sene. Maritim Oteli’nde yayıncılara, buradaki medya mensuplarına bir yemek verildi, bu yıldan ve gelecek yılın çalışmalarından söz edildi.

Bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla saat 12.30’da Türkiye Ulusal Standı’nın açılışı yapılacak.

Akşam 19.30’da da Bakan Ertuğrul Günay, uluslararası medya mensuplarına Marriott Oteli’nde bir yemek verecek. Perşembe sabahı gene bakanın katılımıyla FKF 2008 Konuk Ülke Türkiye Basın Toplantısı gerçekleştirilecek.

Pazar günü de Elif Şafak’ın "Kadın ve Edebiyat Üzerine" konuşmasından sonra Konuk Ülke Teslim Töreni’nde Türkiye’yi temsilen Elif Şafak, Doç.Dr. Ahmet Arı (Konuk Ülke Türkiye Projesi Genel Yönetmeni), Ümit Yaşar Gözüm (Konuk Ülke Türkiye Projesi Koordinatörü) hazır bulunacaklar.

Kırk yıla yakın bir süredir Frankfurt Kitap Fuarı’na emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Küçücük bir stanttan, Türkiye’yi tanıtmaktan uzak sergilerden bugüne gelinmesi benim için ayrı bir övünç kaynağı.

Yakın geçmişteki çalışmalardan söz etmek, onların adını anmak gerekiyor.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, halen projenin gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren Ahmet Arı ile Ümit Yaşar Gözüm’ün de adlarını mutlaka yazımda belirtmeliyim.

Bu yıl için hazırlanan programı beğendim, Bülent Erkmen’in hazırladığı katalog, yazılar seçimin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.

* * *

HER GÜN kitabın başkentinden haberler vereceğim. Bir kitap sever için yaşamın odak noktası Frankfurt.
Yazarın Tüm Yazıları