Paylaş
Sergi ve kataloğu Anbean başlığını taşıyor.
Birinci sayfada bakın ne yazıyor:
“1958-2016,
Fotoğraf Sanatının Merkezinde 58 Yıl
ANBEAN
Gültekin Çizgen Fotoğrafları
Türkiye’nin Önde Gelen Fotoğraf Sanatçılarının Yorumlarıyla...”
Çizgen, albümün başındaki Anbean yazısında, fotoğrafçılığımız ve sergi üzerine bilgi veriyor:
“Görsel sanatlarda retrospektif, bir sanatçının kariyeri boyunca yaratmış olduğu eserlerden derlenmiş sergilere denir. Ben Anbean sergisini fotoğraf sanatımız için bir kültürel bellek sergisi olarak düşündüm. Konsept açık, doğrudan fotoğrafın temeli olan ‘an yapısına’ gönderme olarak seçtiğim Anbean başlığının altında fotoğraf üzerine çeşitlemeler var.”
Gültekin Çizgen’in bu yazısı, onun fotoğraftaki estetik maratonunu adım adım değerlendirmemizi sağlıyor.
Sanatçının yazısını küratör Selim Seval, Kaya Özsezgin, Tekin Ertuğ’un yazıları izliyor.
Bu sergiye geniş bir zaman dilimini ayırın, çoğunun önünden geçerken durup düşüneceksiniz. Fotoğrafa dair çok şeyler öğreneceksiniz.
Albümde her fotoğrafın altında, fotoğraf sanatçılarının yorumunu ister sergiyi gezdikten sonra ister gezmeden okuyun.
Bir sanatçının bir sanatçı hakkındaki yorumu, hele türdeş olursa önemlidir. Bazen bunlara katılmayabiliriz ama bizim kendimize özgü yorumlar yapmamızı sağlar.
O fotoğraflara bakarken, sizde bazı çağrışımlar yaratır, sanatçının özelliği de budur, bizim dikkatten kaçırdığımız onun dikkatinden kaçmamıştır.
Retrospektiflerin gerek sanatçı gerek ziyaretçi açısından farkı vardır. Yaratıcılığının tarihini toplu biçimde değerlendirecek malzemeyle karşı karşıya kalırız. Belli bir süre içinde onu yeniden tanır, yeniden tanımlayabiliriz.
Albümde Portreler ve Dostlar bölümünden sonra yorumcuların biyografileri yer alıyor.
* * *
GÜLTEKİN ÇİZGEN fotoğrafta da, başka türlerde de yeniliklerin ardına düşen bir sanatçıdır. Yaratıcılığın nerelere gittiğini gösteren işleri de bir katalogda görebilirsiniz.
Adı, Hezarfen Çizgen.
Dijital İşler/Fotoğrafik/Cam İşler/Cam Heykeller/Çağdaş Meşk-Hat.
Birinci sayfada bir teşekkür listesi var.
“Beşir Ayvazoğlu, Cengiz Kahraman, Erdinç Bakla, İzzettin Baki, Mehmet Bayhan, Önder Küçükerman, Süleyman Saim Tekcan’ın değerli yorumlarıyla.”
Küratör Cengiz Kahraman, Hezarfen Çizgen yazısında, Çizgen’i şöyle tanımlıyor: “Gültekin Çizgen hayallerinin peşinden giden ve yaşadığı dönemin ötesine geçen bir sanatçıdır.”
Sanatçıyı, çalışmalarını daha ayrıntılı olarak öğrenmek istersiniz, Tekin Ertuğ’un Işıkla Resmedenler 7 Yaşam Söyleşi-Gültekin Çizgen* kitabını okumalısınız.
* * *
AJANDANIZA mutlaka bu sergiyi yazın.
(*) Alter Yayınları
Paylaş