Paylaş
Açılışta ben, Orhan Pamuk, Coşkun Aral, Nebil Özgentürk, Ercan Arslan ve Bruno Barbey’in Ara Güler hakkındaki düşüncelerini yansıtan ‘Ara Güler’e Saygı’ belgeseli gösterildi.
Belgeseli Doç. Dr. Ozan Bilgiseren hazırladı.
Ardından Rektör Prof. Dr. Yalçın Karayağız, onun önemini belirten bir konuşma yaptı:
“Yaratıcı fotoğrafçılık sanatı ile uluslararası alanda ün kazanmış Ara Güler’in aramızda olması bizim için onurdur. Türkiye’nin sanat eğitimi veren ilk üniversitesi olarak bizler, Ara Güler ustanın, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan emeğiyle ülkemizin kültür-sanat yaşamına katkılarını saygıyla, şükranla selamlıyoruz”.
Fotoğraf Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Şen, konuşmasında Ara Güler’in Türk ve dünya fotoğrafçılığındaki yerini örneklerle anlattı:
“Sokaktaki adama bir Türk fotoğrafçısı adı sorulsa vereceği yanıt tektir: Ara Güler.
Usta bunu nasıl başardı bilmiyorum ama ikon olmuş fotoğraflarından öte, her şeyden önce kendisi bir ikondur. Bu saygınlığı kazanabilmenin yolu kanımca ustanın fotoğrafa ve her şeyden önce kendi fotoğraflarına duyduğu saygı yüzündendir”.
Ara Güler’in konuşmasından sonra, davetliler Ara Güler’e Saygı sergisini gezdiler.
Ustanın fotoğraflarından seçmeler yer alıyordu. Sergide Ara Güler kitaplarını da imzaladı...
* * *
ARA GÜLER’in önemi Türk fotoğrafçılığına getirdiği belgesel özellik ile çektiği portrelerin eşsiz ustalığındadır. Birçok Türk yazarı onun fotoğrafları sonrasında “görünüm”e kavuşmuştur. Onun İstanbul veya diğer şehirlerden günlük hayatın ‘an’ları yıllar öncesinden bugüne, bugünden yıllar sonrasına bir belge niteliğindedir...
Dünyayı dolaşmış, dünyayı fotoğraflamış ama eşsiz bir İstanbul fotoğrafçısıdır.
Balıkçısından işçisine, yazarından ressamına kadar hâlâ onlar hakkında yazılan her makalede, incelemede, tasvirde onun fotoğrafı kullanılır. Uzun uzadıya izah etmeden, tek bir deklanşör hareketiyle bir şairin bütün hayatını kareye yansıtır... Orhan Veli de böyledir, Sait Faik Abasıyanık da, Necatigil de, Yaşar Kemal ve Dali de...
Ben onun portrelerine bakarken, arkasındaki öyküyü yazarım belleğimde, yüz hatlarının bütün hüznüyle bizi teslim aldığını fark edersiniz.
Çünkü Ara Güler, fotoğrafını çektiği sanatçıların kitaplarının okuru, sanatlarının takipçisi ve en önemlisi dostlarıydı.
Anılarını dinleyerek, yaşamını öğrenerek fotoğraflarına baksanız, ikisi arasındaki paralelliği bulabilir, keşfedebilirsiniz.
Asıl altı çizilmesi gereken özelliği, onun alçakgönüllülüğüdür. Gerçekten de insan ilişkilerinde, dostluklarında, genç kuşakla konuşmalarında, onun gibi insanlarda bulunmayan bu özellik hemen sizi ona yaklaştırır.
* * *
KUTLUYORUM, nice ödüllere, nice sergilere, nice buluşmalara diyerek...
Rektör, Ara Güler’e ödülünü verirken
Fotoğraf: Murat Yeşilyurt
Paylaş