Paylaş
Kataloğun ön kapağındaki yazı şu:
Fethi Naci’nin anısına Dayanışma Müzayedesi.
Dostlarından; İmzalı Kitaplar, El Yazmaları, Desenler.
Müzayede 13 Aralık 2009 Pazar saat 14.00’te Conrad İstanbul’da yapılacak.
Müzayedenin fikir babası Ferit Edgü, yapıtların yer adlarının, kaynağının yer aldığı kitapta; müzayedenin amacını belirtiyor:
“Son dönem Türk edebiyatının en önemli eleştirmeni Fethi Naci uzun süren bir hastalıktan sonra 23 Temmuz 2008’de aramızdan ayrıldığında, ardında onurlu bir yaşam ve onlarca kitaptan başka bir şey bırakmamıştı.
Onun yakın dostları bizler, eşinin yaşam savaşımına sembolik de olsa bir katkıda bulunmak için imzalı kitaplarımız, manüskürilerimiz, resim ve fotoğraflarımızla bir dayanışma satışı düzenledik. Birer anı niteliğindeki bu ‘eserlerin’ tüm geliri Fethi Naci’nin can yoldaşı Lâle Kalpakçıoğlu’ya gidecektir.”
* * *
BU müzayededeki malzeme gerçekten başka zamanlarda görülemeyecek, elde edilemeyecek özgünlükte.
İmzalı kitaplar, elyazmaları, desenler...
Türk edebiyatının, resminin, fotoğrafının dünyaca ünlü adlarının bu özel müzayedede yer alması, sanırım ki birçok kişinin ilgisini çekecektir.
Aşağıda adları okuduğunuzda müzayedenin değerini fark edeceksiniz:
Abidin Dino, Adnan Varınca, Aliye Berger, Ara Güler, Avni arbaş, Bedri Rahmi, Burhan uygur, Ergin İnan, Fikret Muallâ, Fahrelnisa Zeid, Ferit Edgü, Füreya, Halikarnas Balıkçısı, İlhan Berk, Komet, Kuzgun Acar, Mehmet Güleryüz, Melih Cevdet Anday, Mengü Ertel, Metin Deniz, Nâzım Hikmet, Orhan Pamuk, Orhan Peker, Oya Katoğlu, Sedat Pakay, Selma Gürbüz, Tülay Tura Börtecene, Yaşar Kemal, Yurdaer Altıntaş, Yüksel Arslan.
Oya Katoğlu, bu müzayede için bakın hangi resmi yaptı?
“Fethi Naci, Giresunlu karpuzcu Fethi Aga’nın oğlu olmakla övünürdü, dostu, ‘Karpuzcu Fethi Ağa’nın oğlu küçük Naci’yi Giresun’daki babasının karpuz sergisinde düşlemiş.”
Abidin Dino’nun resimlediği Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal’in romanının el yazması ilk sayfası, Melih Cevdet Anday’ın Lâle ve Fethi Naci Kalpakçıoğlu’ya imzalı Tanıdık Dünya kitabı, Abidin Dino’nun resimlediği, Ferit Edgü’nün Fethi Naci’yi Görüyorum’un el yazılı metni. Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’nden müsvette sayfası. Başında, Fethi Naci için yazıyor. Orhan Peker’in Fethi Naci portresi.
1950 Kuşağı yazarlarından kitaplar da müzayedenin ilgi çekici kitapları arasında yer alıyor.
* * *
SANATÇI dayanışmasının bu güzel örneğine desteği bütün sanatseverlerden bekliyorum.
Paylaş