Festivalden gelen parayla genç sanatçılara enstrüman alınıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
D-MARİN Turgutreis Uluslararası Müzik Festivali’nin bilet satışından elde edilen parayla Anadolu’daki sanatçıların enstrüman gereksinimi karşılanıyor.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği enstrümana ihtiyacı olan kişileri belirliyor, festival yönetimi de alıyor.
Geçen yıl festivale gelen dinleyici sayısı 12.000 kişi, bu yıl ise bu sayının 15.000’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Festivale yalnız Bodrum ve çevresinden, Türkiye’den gelmiyorlar, Yunan adalarından gelenlerin sayısı hayli yüksek.
Gelenlerin kimileri bir gece de Turgutreis’te kalıyorlarmış. Festival yönetimi de başta Kos olmak üzere Yunan adalarında festival afişlerini asıyorlarmış.
Yabancı dinleyicilerin ilgisi, bu festivalin önemini gösteriyor. Ayrıca, festivale katılan orkestra ve solistlerin de üstün niteliğinin bir kanıtı.
Kurumların, müziğe yatırım yapmalarını ben çok önemsiyorum. Uygarlık düzeyinin müzikle ölçüldüğünü yinelemenin bir anlamı var mı?
Borusan’ın bir orkestrayı yaşatması, Doğuş’un Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın sponsoru olması, yüreklendirici, özendirici örnekler.
YURT DIŞINDAN GELENLERİN MEMNUNİYETİ
CUMA akşamı konser arasında, yurtdışında yaşayan okurlarımla konuştum. Hepsi Bodrum’a tatile gelmişlerdi, bu festivali övüyorlardı.
Okurlarımdan biri; Günbatımı Konseri’nde, doğanın güzelliğiyle müziğin bir arada olmasından duydukları hazzı anlattı.
Gerçekten de o mekánda müzik dinlemek insana ayrı bir tat veriyor.
Festivalin bu yılki ana teması "ezgilerimizi üstün bir yorumla evrensel müziğe kazandıran Ahmet Adnan Saygun’un doğumunun 100.yılı" nedeniyle ’ulusaldan evrensele’ olarak belirlendi.
Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan marina-festival ilişkisini şöyle tanımlıyor: "Biz marinaların sadece turizme katkı sağlamakla kalmayıp, kültürel ve sosyal aktiviteleriyle yaşamımızın farklı alanlarının da bir parçası olduğuna inanıyoruz."
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Kemal Küçük gelecekte daha da büyüyeceklerine inanıyor: "Festival, Bodrum kıyılarını klasik müziğin merkezi haline getirecek."
Kemal Küçük’ün ’Türk Müziğinin Kutup Yıldızı Adnan Saygun’ kitabı bir bestecinin yaşamını, meslekteki yükselişini anlatmıyor, sanat/siyaset dünyasındaki kıskançlıkları, çelme atmaları da bize aktarıyor.
* * *
BU TÜR festivaller başka yörelerde de yapılmalı, yapılıyor da...
Yazın, tatilin sadece güneş ve deniz olmadığının bir göstergesi.
Gençlerin bu festivallerde yer alması ayrı bir destek gerektiriyor.