Paylaş
Adı: Ayrıntı Sandığı.
Onun arşivciliğini bilen okurları ve takipçileri, bu programda nasıl sürprizlerle karşılaşacaklarını, birçok yeni belgeyi ilk kez göreceklerini tahmin edebilirler.
Çekim Türkuaz Sahaf Evi’nde yapıldı.
Kitaplarla dolu bir mekânın, meraklısını nasıl tahrik edeceğini, insanın birçoğuna sahip olma duygusuyla yanıp tutuştuğunu söylemeye gerek yok.
Ayrıntı Sandığı’nda Ercümend Behzad Lav’ı konuştuk.
Çıkış noktası benim hazırladığım, şairin Bütün Eserleri* kitabıydı.
Oral ve TRT’deki arkadaşlar bana ilk sürprizi yaptılar.
TRT için çektiğim Yaşayan Edebiyatçılar dizisinde onunla yaptığım konuşmayı seyrettirdiler. Çekim tarihi 1979’du.
Sonradan çekimi, çekim mekânını belleğimde tazeledim.
Bir anımsatmada bulunayım, zamanın TRT yöneticilerinden Sedat Örsel o diziyi bana önermiş, birlikte kotarmıştık.
Lav’ı yakından tanıdım, Hürriyet Gösteri’nin yönetim yerine gelirdi. Ziyaret ettiği yerlerden biri Yeditepe Yayınevi, Cemal Süreya’nın Papirüs yönetim yeriydi.
Lav, konuşmasında asker olan babasının onu emir erine teslim ederek ata bindirdiğini söylemişti. Ayrıca durunca sahra nargilesini çıkarır, defteri eline alıp şiir yazarmış.
Elbette divan şiiri tarzında.
Oral, Lav’ın terekesini satın aldığı için o defteri de programda gösterdi.
Belki ileride oradaki örneklerden bazılarını okuyabiliriz.
* * *
PROGRAMDA bir de Oral, Lav’ın Orhan Veli’ye gönderdiği mektubu okudu.
Mektupta kitabının geç gönderilmesine içerlediğini belirttikten sonra, kitap ona geç de olsa ulaşınca başköşeye koyduğunu yazmış.
Elbet onun tiyatro ve sinema oyunculuğundan, yönetmenliğinden de söz edildi. Fotoğraflar ekrana yansıtıldı. Programda bunları ilk kez göreceksiniz.
Bizi ziyaretinde en dikkatimi çekenin, bir aktör olarak ellerini kullanışı olduğunu tekrar hatırlattım.
O zaman da Halûk Oral, kapağında el çiziminin yer aldığı şairin Açıl Kilidim Açıl kitabının kapağını gösterdi. Kapağı Abidin Dino yapmıştı.
Ercümend Behzad Lav, edebiyat dünyasında düşmanları olmayan bir şairdi. Birçok şair onun için olumlu yazılar yazdılar, bu adların başında da Melih Cevdet Anday geliyor.
Lav, yazılarında şiirdeki yerini anlatır, oradan çıkan görüş, bazı yenilikleri, şiiri özgürleştirmeyi Garip Hareketi’nden önce gerçekleştirdiğidir.
Ben de onun hakkındaki bir yazıya, Araya Sıkışan Şair başlığını koymuştum.
Gerçekten de Türk şiir tarihini inceleyenler, onun birtakım alanlarada öncü olduğunun farkına varacak, ancak hakkının teslim edilmediğini göreceklerdir.
* * *
BEN her zaman ustaların yeniden okunmasını, genç kuşağın değerlendirmesini salık veririm. Ercümend Behzad Lav’ın okunmasını umarım bu program sağlar.
(*) Ercümend Behzad Lav, Bütün Eserleri, Hazırlayan: Doğan Hızlan, YKY
Paylaş