Paylaş
Pelin Özer’in ‘Latife Tekin Kitabı’ bir yazarın iç dünyasının yaratma haritasında gezinirken aynı zamanda yapıtların oluşum sürecine dair de okura anahtarlar sunuyor.
Pelin Özer, Tekin’in Bodrum, Gümüşlük’teki ‘edebiyat akademisi’ne, yaşama alanına giderek kendisiyle orada konuşuyor. Ben de bir kez gitmiştim Gümüşlük Akademisi’ne. Tekin orada edebiyatçılarla dikkate değer etkinlikler düzenliyor. Şehirlerden uzakta yaşamayı pek sevmediğim için bu tür projelere kıskanarak bakarım. Tekin’le İstanbul’dayken daha sık görüşürdüm.
Pelin Özer’in, Gümüşlük Akademisi’ne vardığındaki ilk gözlemleri şöyle: “Alacakaranlıkta uyanıp sobanın başında çalıştığını ilk gördüğümde şaşırmıştım. Aşağıda, değirmenlere bakan koltukta, küçük odada, yerde… Zamanla alıştım onun köşelerine. Ama asıl çalışma masası yatağı. Bu kitaptaki her sözcüğün üzerinden kuşkuyla geçerken, yeni sorular, yanıtlar ekleyip çıkarırken o hep yatağında oturdu. Latife Tekin’in krallığı o yatak.”
‘İyi bir okuruyum demek ki’
Yazarın unutamadığı: “Annem beni 31 Aralık 1957 gecesi tek başına doğurmuş, sancısı sıklaşmış ama o yine de ineklerin gürültüsünü duyup ahıra inmiş onları yoklamak için. Az daha doğuyormuşum orda. Güçlükle yukarıya çıkmış. Göbeğimi tek başına kesmiş. Tuzlayıp sarmaladıktan sonra büyük ablamı uyandırmış. Yıllar sonra, ’Ben doğuyorum, sen hâlâ ineklere bakmaya gidiyorsun’ diye şakalaşırdım onunla.”
Latife Tekin’in önemli jürilerinin birçoğunda ben varım. Demek ki iyi bir Latife Tekin okuruyum.
Annesi Urfalı ama evlendikten sonra babasıyla Karacafenk’e (Üzümlü Köy) gelmiş. Bir daha da orayı görmemiş. Aynı Latife Tekin gibi.
Eserleri üzerine notları
- “Sevgili Arsız Ölüm’de annem çok canlı ama onun özgürleştirici, aydınlık yanı yok. Tam anne olduğum zaman, anneliğin bilincine vardığımda, annemi kaybettim.”
Romanla hayat, yazmakla yaşamak arasındaki gelgitleri bu söyleşilerden saptayarak romanı bir de bu donanımla okumak gerekiyor.
- ‘Sevgili Arsız Ölüm’ün adını nasıl koydu? “Genelde daha önceki kitaplarımda geçen bir cümleyi kitaplarıma isim olarak koyarım.”
- Memet Fuat’ın ondan istediği arka kapak yazısını okumanızı isterim, etkileyici bir hayat özeti: “Parayla gerilimli bir ilişkim var. Roman yazıncaya kadar para kazanamadım.”
- Bir yazar kitabını yazmadan önce nelerden etkilenir, nasıl bir önçalışma yapar. Bu bölüm, size bir yazma atölyesi dersi gibi gelebilir.
- Bir sanat eserinden nasıl etkilenilir? Tekin, iyi bir eserin ölçütlerini sıralıyor. Okumalarda siz de kullanabilirsiniz.
- “Gece Dersleri’nde kendime fark attım.”
Bir kitabın yayımlanmasından sonraki serüven, eleştirmen-yazar ilişkileri çoğu zaman yazarın lehine sonuçlanmıştır.
- Yazara göre yoksullar zenginleri, zenginler de yoksulları tanımıyor.
- Gümüşlük Akademisi’nin kuruluşunu da öğrenebilirsiniz.
Bilen birinin bir yazarla söyleşisi okur için yeni değerlendirmelerin kapısını açar... Bu kitaptan sonra okuyun Latife Tekin’i bir de.
Paylaş