Paylaş
Araştırmacılar artık kütüphanelerden internet aracılığıyla yararlanıyor. Çünkü kütüphaneler artık arşivlerini dijital ortama aktarmış durumdalar.
Bu sayede, özellikle nadir eserler hem yıpranmaktan kurtuluyor hem de günlük yararlanma olanağına kavuşuyor.
Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Osmanlıca, Arapça, Farsça ve yazma kitaplar ile Pertevniyal Valide Sultan, Muallim Cevdet, Muhsin Ertuğrul evrakı gibi koleksiyonlar dijitalleştirilmiş ve internetten ücretsiz olarak hizmete sunuldular. Bu projeden sonra yine İSTKA projesi olarak 1928 öncesi süreli yayınların dijitalleştirilmesi de tamamlanmış ve 2015’ten beri hizmete sunulmuş durumda.
Bu iki proje sonunda 6 milyon görüntü (imaj) internetten ücretsiz olarak okuyucu hizmetine sunuldu. Şu anda, 10 bini aşkın üye internetten bu dijital arşivden yararlanıyor.
Dün de belirttiğim üzere, Atatürk Kitaplığı “Hiç kapanmayan kütüphane” sloganıyla 7 gün 24 saat hizmet veren ülkemizin ilk ve tek halk ve araştırma kütüphanesi olma özelliğine sahip.
DAİMA İstanbul’da bir kent kütüphanesi kurulması gerektiğini söyler dururum. 2015 yılında Sapanca’da toplanan çalıştayda da bu konuşuldu. Dileğim bir an evvel uygulamaya geçilmesi yönünde...
Bugüne kadar Atatürk Kitaplığı’na kimlerin arşivleri alındı?
Tiyatro ve sinema sanatçısı Asuman Arsan Arşivi, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal Arşivi, Ernest Mamboury Arşivi, Celal Esad Arseven Arşivi, Ali Sami Aközer Arşivi, Milli Mecmua’nın sahibi Mehmed Mesih Arşivi, 57. Tümen Komutanı Şefik Aker Arşivi, eski başbakanlardan (1 günlük başbakanlık yapmıştır) Ahmet Fikri Tüzer Arşivi, Ruşen Eşref Ünaydın Arşivi, Hüsrev Tayla Koleksiyonu, Süheyl Ünver Arşivi, Hüsamettin Bozok Arşivi, Turgut Şevket Paşa Arşivi, İzzet Günay Film Fotoğrafları Arşivi, Ali Fuat Cebesoy Arşivi ve Osman Nuri Ergin Arşivi.
Ayrıca, yeni alınan zengin evrak koleksiyonlarını da sıralamalıyım:
Üçüncü Kolordu Kumandanı Mirliva Abdülkerim Paşa evrakı, Çandarlı Gazi Halil Hayrettin Paşa Vakfı evrakı, Medine Müdafii Fahreddin Paşa evrakı, Pertevniyal Valide Sultan evrakı, Muhsin Ertuğrul evrakı, Laika Karabey evrakı, Abacı Mustafa Ağa Vakfı evrakı ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa evrakı.
Arşive dahil edilen koleksiyonlar arasında ayrıca 15-20’nci yüzyıl tarihleri arasındaki haritalar, İstanbul şehir planları ve kartpostallar da yer alıyor.
DİLERİM Atatürk Kitaplığı gibi her zaman araştırmacıya yardımcı olan bir kitaplık, hep hasretini çektiğimiz Şehir Kitaplığı’nın başlangıcı olsun.
Paylaş